vineri, 24 februarie 2017

Kuala Lumpur - Malaysia (Malaezia) oraşul zgârie-norilor şi al diversitaţii culturale!


Întotdeauna am fost fascinată de clădirile înalte, iar Kuala Lumpur este locul unde le vezi la tot pasul, de obicei şi blocurile de locuinţe au peste 20 de etaje, peste tot poţi vedea şantiere în lucru unde se mai construiesc alţi zgârie-nori. Este un oraş foarte dezvoltat în ansamblu, dar totuşi, la periferie mai poţi vedea blocuri foarte vechi şi care stau să cadă.

Despre Malaezia

Malaezia este una dintre cel mai dezvoltate țări din Asia de Sud-Est, economia ei se bazează pe minerit, agricultură și turism. 

Religia de stat este cea musulmană de obediență sunnită, respectată de cei mai mulţi dintre ei, dar au şi o numeroasă comunitate chineză ce practică un amestec de budism, de taoism și de cultul strămoșilor, întâlnim şi hinduşi dar şi câțiva creştini. Să nu te surprindă dacă vei vedea chiar şi fetiţe de 3-4 ani cu văl pe cap, este foarte întâlnit aici, părinţii consideră că este bine să se obişnuască de mici. Se simte foarte mult influenţa musulmană, vei vedea foarte des semne ce interzic gesturile de afectiune în public, pentru că sunt considerate indecente.

Este pe locul 19 în lume pentru drumurile sale de calitate, infrastructura ei se află printer cele mai dezvoltate din Asia.

Bucătăria din Malaezia este influenţată de diferitele culturi din interiorul țării dar şi din regiunile învecinate, ca în mai toată Asia mâncarea aici este foarte picantă, dacă primeşti un răspuns de genul, “foarte puţin picant” să te aştepţi să îţi ia foc gura.


Dacă vrei să o vizitezi ar fi bine să ţii tot timpul umbrela la îndemână  pentru că au o climă caldă, umedă şi ploioasă, am stat o săptămană în Kuala Lumpur şi a plouat în fiecare zi cel puţin o ora.

Ce poţi vizita în Kuala Lumpur

Turnurile Petronas

Planificarea şi construirea turnurilor gemene a durat între anii 1992 şi 1998 sunt unul din simbolurile Malaeziei şi au o înălţime de 452 m repartizată pe 88 de etaje. Deţin mai multe recorduri mondiale, cele mai înalte turnuri gemene, cea mai adâncă fundaţie sau cea mai înaltă pasarelă. La primele etaje se afla un centru comercial unul dintre cele mai de lux din ţară, iar în partea superioară sediul unor companii.

Pot fi vizitate până la etajul 86 unde te vei bucura de o privelişe surprinzătoare, există o variantă să achiziţionezi biletele de pe site-ul lor, dar deşi am încercat de mai multe ori nu ne permitea să facem plata aşa că am pornit voioşi pe la 7.30 dimineaţa în încercarea de a prinde bilete  şi… ce să vezi, chiar am reuşit, citisem ca e nevoie să aştepţi la o coadă kilometrică, dar am ajuns acolo puţin înainte de deschidere şi am reuşit să prindem chiar în tururile de dimineaţă.






Batu Caves 

Batu Caves este un deal de calcar situat în nordul oraşului Kuala Lumpur, adăposteşte în peşterile sale o serie de temple şi altare hinduse şi este considerat unul dintre cele mai populare locuri din lume pentu hinduşi.

Statuetele şi priveliştea sunt impresionante dar am ramas dezamagită de cât de multe gunoaie erau  chiar foarte aproape de altare, este o piaţă în apropiere şi presupun că au fost duse de vânt sau poate aruncate de turişti dar tot nu mi se pare firesc. 

In timp ce vei urca cele peste 200 de trepte vei fi întâmpinat de cateva familii de maimuţe ce nu lasă nici un turist să treacă până nu îi controleză geanta, în căutare de bunătaţi. Lucrul cel mai dubios a fost că atunci când am ajuns sus erau foarte mulţi cocoşi care se plimbau nestingheriţi printre altare.








Moscheea Națională

Moscheea are o capacitate de 15 000 de oameni şi este înconjurată de cateva gradini superbe. Poate fi vizitată şi de non musulmani dar este un program special şi dacă eşti femeie vei fi nevoită să îmbraci porturile lor binecunoscute pentru a intra. 



Thean Hou Temple

O construcţie impunătoare ce adăposteşte un templu dedicat zeiţei mării Mazu are elemente din budism, taoism și confucianism. Templu este situat pe un deal şi ai 30-40 de minute de mers de la staţia de tren dar se merită, arhitectura este impresionantă, iar grădinile din jur de asemeni.






Natură & Parcuri 

Sunt numeroase parcuri în Kuala Lumpur ce se merită să le vizitezi, mai jos vei vedea câteva din ele:

Bird Park, poţi admira mai mult de 3000 de păsări care repreprezintă peste 200 de specii din care 90% sunt păsări locale şi doar 10% au fost importate din alte ţări. Deşi biletul este destul de scump apoximativ 15 dolari, se merită, parcul este acoperit cu plase şi te poţi plimba printre păsări, poţi admira speciile rare şi poţi chiar să faci poze haiose cu papagalii viu coloraţi. 


 



În apropiere este şi Butterfly Park din descriere este unul din cele mai mari parcuri de fluturi din lume şi adăpoşteşte peste 6.000 de fluturi din mai mult de 120 de speci, dar şi plante exotice ferigi şi plante gazdă pentru fluturi. Nu pot să zic că m-a impresionat, poate nu l-am prins într-o perioadă prea bună dar nu erau nici pe departe numărul de fuluturi estimat.
În aceeaşi zonă poţi vizita şi Orchid & Hibiscus Gardens şi Deer Park.




Muzeul Naţional Kuala Lumpur

Este spaţiul unde vei descoperi nenumărate exponate ce reflectă istoria şi cultura Malaeziei, muzeul adăpostește patru galerii principale alocate etnologiei și istoriei.






Cocoa Boutique

Dacă eşti un iubitor de ciocolată trebuie  să treci pragul acestui magazin, vei descoperi peste 300 sortimente de ciocolată, deşi preţurile sunt puţin cam mari se merită să deguşti macar o parte.


  Chinatown  (Jalan Petaling)

Este o locaţie foarte vizitată din Kuala Lumpur vei descoperi sute de tarabe cu tot felul de  produse  (chinezării), de la îmbrăcăminte până la suveniruri, toate la preţuri mici, chiar dacă nu vrei să faci cumpărăturile de acolo se merită să îl vizitezi măcar în plimbare.



 Aquaria KLCC

Viaţa subacvatică a Malaeziei este foarte frumos prezentată la acest acvariu, se numără printre cele mai complexe din lume şi are peste 5000 de animale marine.  Se merită să îl vizitezi, are acvarii imense sub formă de tunel şi poţi vedea cum trec rechinii chiar pe deasupra ta.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu