duminică, 7 mai 2017

Nordul Vietnamului – Hanoi, Sapa, Halong Bay, Tam Coc

Hanoi

Hanoi este capitala Vietnamului al doilea oraş ca mărime din ţară, este locul ce parcă reflectă două epoci şi unde vechiul şi noul se întâlnesc şi parcă vor să rămână împreună mereu. Pe de o parte oraşul este modern cu multe clădiri înalte, spaţii verzi impresionante şi mall-uri cu branduri de lux, iar pe de altă parte poţi vedea la tot pasul improvizaţiile localnicilor ce sunt transformate în mici afaceri ce le puteai vedea şi la noi până prin anii 80-90 şi foarte mulţi vânzători ambulanţi.



























Este un oraş ce respiră prin toţi porii un aer comunist, cu parade specifice, cozi interminabile pentru obiectivele turistice comuniste, coincidenţa a fost să fim în Hanoi chiar de ziua reunificării Vietnamului când a luat sfârşit războiul purtat între nordul şi sudul ţării şi planificasem că într-o oră o să putem vizita Mausoleul lui Ho Chi Minh şi după să pornim spre alte obiective, dar odată ajunşi acolo vedem o coadă kilometrică ce era pe câteva rânduri şi era abia 9 dimineaţa. Aşteptau la aceea coadă foarte mulţi copii îmbrăcaţi în uniforme de pioner dar şi foarte multe persoane  din imprejurimi ce erau aduse cu autocare speciale la eveniment ţoţi voiau să îi aducă un omagiu liderului comunist Ho Chi Minh.








Atracţii turistice din Hanoi

Centrul Vechi

Este atracţia principală în care descoperi oraşul exact aşa cum este el, mici afaceri la tot pasul, mulţi vânzători ambulanţi, străduţe şi clădiri înguste şi extrem de aglomerate.
Acolo îşi deschide porţile piaţa de noapte  după ora 19.00 când magazinele încep să se închidă apar zeci de tonete cu produse de toate felurile la preţuri destul de mici.










 Catedrala Sfântul Iosif (Saint Joseph Cathedral)

Catedrala este construită de coloniştii francezi în stil neogotic în secolul 19 şi este cea mai veche Biserică din Hanoi. Este de-a dreptul impresionantă iar clopotul are un sunet superb ce se aude pe străduţele înguste din centrul vechi.





Quan Thanh Temple

Este un templu taoist din secolul al 11 lea şi se numără printre cele mai importante temple din Hanoi. Templu are în curte un cuptor din cărămidă în care localnicii ard bani falşi şi se spune că aceşti bani ajung la strămoşii lor şi aşa primesc ajutor din partea acestora.






Pagoda Tran Quoc

Este cel mai vechi templu budist din Hanoi a fost construită iniţial în secolul al VII-lea pe malul râului Roşu iar după ce râul s-a extins, pagoda a fost mutată pe o mică insulă pe lacul Ho Tay. Templul este foarte frumos este înconjurat de ape şi de vegetaţie iar turnul roşu aduce o pată de culoare.







Ngoc Son Temple (Templul muntelui de Jade)

Templul este cel mai vizitat în Hanoi deoarece se află chiar în centrul vechi al oraşului, pe o mică insulă a lacului  Hoan Kiem şi este conectat cu malul lacului printr-un pod construit în stil vietnamez.






Muzeul naţional de istorie Vietnameză (National Museum of Vietnamese History)

Muzeul pezintă Vietnamul începând din perioada preistorică până 1947 când a fost realizată Republica Democrată Vietnam  şi este organizat în 5 secţiuni.


Muzeul femeilor  (Vietnamese Women’s Museum)

Muzeul a fost fondat în 1987 şi prezintă rolul femeii în societatea Vietnameză.  Muzeul explorează diversitatea culturală a celor 54 de grupuri  etnice din Vietnam şi contribuţia femeii în dezvoltarea culturii şi societăţii. Societatea Vietnameză era înclinată pe matriarhat iar femeia cea mai bătrână din casă avea de obicei ultimul cuvânt. În semn de recunoştinţă pentru femeile care au pierdut cel puţin două persoane foarte apropiate în Războiul din Vietnam statul a impus o pensie specială pentru ele
şi o parte din aceste femei au devenit şi eroine naţionale.













Tam Coc Tour

Tam Coc este situat într-o regiune superbă la sud de Hanoi, cu peisaje foarte frumoase create de munţi şi câmpurile de orez. Noi am luat de la o agenţie de turism o excursie de o zi şi am avut destul timp să ne bucurăm de privelişte.

Prima oprire a fost la Hoa Lu, ce a fost vechea capitală a Vietnamului, acolo am vizitat câteva temple vechi din secolul al XI-lea şi am făcut o mică plimbare prin regiune după care am pornit spre Tam Coc.

Odată ajunşi în Tam Coc am închiriat biciclete şi am pornit într-o minunată plimbare,  ne-am putut bucura mai mult de o oră de natură, câmpuri verzi de orez străbătute de râuri liniştite , la poalele munţilor, adevărate minuni ale naturii. Pe la jumătatea drumului observăm că cineva ţine pasul cu noi, un mic pui de capră se pierduse de turmă şi acum încerca să găsească alinare în turişti, aşa că am avut un ghid pe cinste.

După frumoasa plimbare cu bicicletele ne-am lăsat purtaţi de apele râului prin spectaculoasele peisaje create de orez, munţi şi peşteri.














Sapa

Sapa este o minuantă regiune din nordul Vietnamului foarte aproape de graniţa cu China ce este recunoscută pentru culturile de orez în trepte şi munţii cei mai înalţi din ţară. Este o zonă foarte turistică cu sate de munte cu peisaje superbe şi pline de tradiţii şi cultură.

Pentru a o vizita trebuie să rezervi măcar 2 zile, este cam la 300km distanţă de Hanoi şi  trebuie să te echipezi adecvat pentru adevărate sesiuni de trekking pe drumurile din satele de munte.

Noi am luat o excursie de 2 zile şi am ales să stăm la hotel pentru că aveam nevoie de conexiune la internet, dar există şi varianta să stai în casele oamenilor, unde condiţiile sunt asemănătoare cu cele din casele vechi ale bunicilor.

Prima zi de trekking a fost ceva mai scurtă, cred că pentru a ne obisnui cu drumurile de acolo, am avut  de făcut doar vreo 7km. Drumul spre satul Cat Cat a fost plin de peisaje superbe, munţi foarte înalţi, terase de orez impresionante, bivoli de apă ce pasc în voie. Satul este foarte turistic oamenii sunt îmbrăcaţi în costume specifice, sunt foarte multe locuri unde poţi vedea diferite activităţi de zi cu zi ale femeilor dar şi dansuri tradiţionale, de aceea este pusă chiar şi o taxă de intrare. După plimbarea prin sat ne-am relaxat admirând cascada şi vestigiile hidrocentralei construite de francezi în timpul colonizării şi ne-am recăpătat energia necesară pentru a ne întoarce înapoi spre oraş.

A doua zi a fost ceva mai obositoare am facut cam 13km şi chiar dacă la prima vedere pare puţin pe drumuri de munte şi prin căldură simţi că distanţa se triplează.

Chiar dacă terasele de orez nu erau încă verzi pentru că spre deosebire de alte părţi ale Vietnamului în Sapa este doar o singură cultură pe an, peisajele sunt uimitoare simţi că te afli în faţa unui tablou care a fost lucrat cu multă atenţie şi nu îţi vine să crezi că peisajul este chiar în faţa ta oferit de natură.


















 Ha Long Bay

Golful Ha Long face parte din patrimonial UNESCO şi este cel mai frumos loc din Vietnam din punctul meu de vedere. Ape turcoaz şi mii de roci şi insule de diferite forme şi mărimi cu o evoluţie de peste 500 de milioane de ani de formare în diferite condiţii şi medii.

Pentru Ha Long Bay există tot felul de variante la agenţiile de turism de o zi, două sau chiar trei zile. Pentru a ne putea bucura pe deplin am luat o excursie de 2 zile, iar noaptea de cazare era pe vas, deşi iniţial am crezut că în mijlocul mării nu o să pot închide un ochi nu a fost aşa, chiar se simţea foarte puţin că ne mişcăm.

Odată ajunşi în portul Ha Long Bay ne-am îmbarcat repede şi am pornit să descoperim golful. Peisajul este parcă ireal, miile de stânci ce se înalţă la orizont şi apele turcoaz pur şi simplu îţi vor tăia respiraţia.

Prima oprire a fost pentru a explora peştera Thien Canh Son o pesteră impresionantă ce parcă a fost scluptată de cei mai renumiţi artişti. Următoarea oprire a fost pe insula Ti Top,  ce are pe vârful stâncii un viewpoint unde poţi admira superbul golf. După mai bine de o oră de relaxare şi înot am pornit spre bărci pentru a privi apusul şi a ne bucura de petrecerea organizată de echipaj.

A doua zi a început cu un ceai relaxant în bătaia brizei şi o vizită la o fermă de perle, unde am aflat spre surprinderea noastră că de fapt nu toate perlele ce ies din scoică sunt 100% naturale şi că de cele mai multe ori se implanteză în scoică un mic embrion făcut din cochilia scoicii şi care se dezvoltă dacă scoica supravieţuieşte. Am avut şi un moment de gătit în care ni s-a explicat cum se prepară tradiţionalele pacheţele de primăvară.

Cele două zile au trecut extrem de repede dar cu multe amintiri ce ne vor rămâne mereu în inimă.





















Un comentariu:

  1. Iti mai amintesti cumva cum se numea agentia prin care ai luat croasiera in Ha Long Bay?

    RăspundețiȘtergere