miercuri, 31 mai 2017

Călătorie în oraşul grădinilor - Singapore

Când te afli în top 3 al celor mai mari centre financiare din lume nu prea te mai gândeşti la natură, dar Singapore este un exemplu clar că se poate să le combini pe amândouă şi chiar foarte bine. Are foarte multe parcuri imense de o frumuseţe unică în lume şi chiar în centru oraşului, orice părticică de pământ este acoperită cu gazon, flori sau copaci, iar mai toate clădirile înalte au un spaţiu verde dedicat la bază, pe acoperiş sau la etajele intermediare, iar acest fapt se simte din plin în aerul expirat.   

Este un oraş-stat uluitor, ce a avut o evoluţie spectaculoasă şi încă continuă să se dezvolte. Se mândreşte cu clădiri impunătoare, cu arhitecturi printre cele mai frumoase din lume, are autostrăzi şi pasarele înfrumuseţate cu flori şi în plus este foarte curat, chiar şi în zonele mai puţin turistice, ne-a dat impresia că suntem pe altă planetă.






Dacă ajungi în Asia îţi recomandăm să acorzi câteva zile şi pentru Singapore, este o experienţă ce nu o vei uita prea uşor şi de care îţi vei aminti împreună cu cele mai frumoase sentimente.

Oraşul este foarte scump intrările la principalele obiective turistice încep de la 15 SGD (dolari din Singapore), iar mâncare la un restaurant este în jur de 10-15 SGD pentru o persoană, există destul de multe food court-uri unde poţi mânca cu mai puţini bani dar trebuie să le alegi cu grijă.


Noi am avut 4 zile pline de vizitat şi nu am reuşit să vedem tot ce ne-am propus aşa că îţi recomandăm să aloci măcar 5 zile dacă vrei să te bucuri pe deplin de oraş.


Transportul în comun este foarte bine dezvoltat şi organizat şi acoperă toată insula. Dacă nu vrei să plăteşti în jur de 30 de dolari pe un taxi de la aeroport, poţi lua metroul ce are legătură cu foarte multe zone ale oraşului. 

Gardens by the Bay


Este un parc natural pe malul mării ce se întinde pe mai mult de 100 de hectare, ce face parte din strategia Guvernului de a transforma Singapore într-un oraş verde.

Grădinile ne-au cucerit cu adevărat, sunt exemple uimitoare de arhitectură landscape o combinaţie perfectă între plante, culoare şi bun gust.

Impresionantele grădini verticale în formă de arbori ce domină parcul au înălţimi de până la 50m şi sunt dotate cu tehnologii de mediu care mimează funcția ecologică a arborilor.

Şi când credeam că nu putem vedea ceva mai frumos în acea zi, am intrat în sera Cloud Forest ce este o replică a regiunilor tropicale montane, unde vei putea admira diverse plante pe un traseu circular realizat în jurul unui munte plin de vegetaţie. Sera conţine şi cea mai înaltă cascadă indore din lume.

Parcul mai include şi Flower Dome dar din păcate am avut timp să vizităm doar una din ele şi am ales-o pe cea de mai sus.













Marina Bay Sands


Este un hotel impresionant în inima oraşului, unde preţul camerelor încep de la 300-400 dolari pe noapte, este renumit pentru Infinity Pool-ul de la etajul 57, ce este cea mai mare piscină de acest gen din lume. Chiar dacă nu stai în hotel în schimbul a 23 SGD vei putea ajunge pe platforma  din vârf, nu ai acces la piscină dar vederea asupra golfului este cu adevărat de vis.





Singapore are câteva clădiri cu arhitecturi  interesante. ArtScience Museum este o clădire în forma unei flori de lotus şi cuprinde mai multe expoziţii ce se schimbă periodic.
Altă clădire interesantă este Esplanade - Theatres on the Bay ce are 2 corpuri realizate în forma fructului tropical Durian, dar mie mi se pare că seamănă mai mult cu un stup de albine sălbatice, cele 2 corpuri adăpostesc o imensă sală de teatru şi o alta de concerte.





Peste drum de aceste clădiri se află binecunoscuta statuie Merlion, ce întruchipează o creatură cu cap de leu şi corp în formă de peşte, ce se bucură de atenţia tuturor turiştilor, deoarece este emblema oraşului. Capul de leu face referire la denumirea oficială a statului „Singapura” ce înseamnă „oraşul leilor” iar corpul  în formă de peşte reprezintă originea insulei, adică un sat de pescuit.  


Singapore Flyer 

Este o roată gigant a doua ca mărime din lume, unde aproximativ jumătate de oră poţi admira de la înălţime frumuseţile insulei. Preţul pentru o persoană este de 33SGD.


Singapore Botanic Gardens


Este o gradină pe cât de frumoasă pe atât de mare, ai nevoie de jumătate de zi pentru a o descoperi. In interiorul grădinii se află mai multe lacuri cu mulţi varani ce parcă stau la pândă, dar atracţia pincipală a grădinii este seră de orhidee ce are peste 1000 de specii.









Singapore Zoo


Zoo este împărţit pe 3 categorii: River Safari, Night Safari şi Zoo propriu-zis. Noi am reuşit să le facem pe toate 3, deşi am citit foarte multe recomandări pentru Night Safari pe noi nu prea ne-a impresionat deorece lumina era difuză pentru ca animale să nu fie deranjate foarte mult, iar trenuleţul ce ne tranporta nu făcea opriri pntru a putea admira animalele.

Pe noi ne-a impresionat cel mai mult River Safari, unde am putut vedea printre nenumăratele specii de animale acvatice din diferite râuri ale lumii, jucăuşii urşi Panda dar şi câteva specii rare de maimuţe, nu prea am înţeles ce căutau la River Safari dar poate au găsit ei o logică, să nu uitaţi de Amazon River Quest pentru că este o experienţă interesantă. Zoo e destul de mare şi cu multe specii de animale, nouă ne-au atras atenţia simpaticii canguri. 

Cei de la Zoo au un pachet interesant şi dacă cumperi doar 2 din cele de mai sus plăteşti aproximativ acelaşi preţ dacă vei cumpăra 4, al patrulea este Bird Park ce este ceva mai departe, pe partea de vest. Bird Park este foarte mare şi foarte frumos amenajat are peste 5000 de păsări din aproximativ 400 de specii.












Asian Civilisations Museum 


Muzeul  Civilizaţiilor din Asia este dedicat conservării patrimoniului cultural al Asiei, este structurat pe 3 nivele unde poţi descoperi culturile, Chinei, Japoniei, Coreei, Indiei şi lumii islamice.






Buddha Tooth Relic Temple and Museum


Este un templu foarte frumos ce a fost construit pentru a adăposti o relicvă cu unul din dinţii lui Buddha, găzduieşte şi un muzeu ce prezintă pe larg viaţa lui. La ultimul etaj are o grădină cu o roată uriaşă în centru ce trebuie învârtită în timp ce se spun anumite rugăciuni. 





Cam atât am putut descoperi noi în 4 zile dar insulă oferă şi alte atracţii:

Aquarium
Insula Sentosa
Thian Hock Keng Temple

2 comentarii:

  1. Eu mă bucur enorm de fotografii. Totul e așa frumos, parcă dintr-un basm.
    Mă bucur pentru voi și pentru ce trăiți!

    RăspundețiȘtergere