sâmbătă, 16 septembrie 2017

Sydney – un oraş fascinant


După ce am vizitat mai toate obiectivele importante ale Australiei a venit şi rândul oraşului Sydney şi cred că a fost cea mai bună alegere pentru că l-am păstrat la final, deoarece ne-a fascinant şi ne-a întărit convingerile cu privire la frumuseţile Australiei.

Australia are locuri minunate dar parcă Sydney păstrează câte ceva din tot ce e mai bun, are un farmec aparte, ceva ce ne imaginam tot timpul când ne gândeam la Australia.

Este cel mai mare oraş Australian format de-a lungul celui mai mare port natural din lume, ce ocupă mereu locuri fruntaşe în topurile privind calitatea vieţii, este totodată şi cel mai scump oraş Australian doar poate acesta este preţul plătit pentru toate beneficiile oferite.

Cred că e oraşul la care i-aş pune roţi dacă aş putea şi să îl duc mai aproape de România, pentru a fi mai uşor de vizitat. Sau oare să ducem România mai aproape de el?! Hmmm cred că am avea multe de învăţat… 😊

Australia ne-a dovedit încă o dată că nu ai nevoie de mii de ani de existenţă pentru a te dezvolta armonios sau pentru a ajunge printre cele mai importante tări din lume ai nevoie doar de oameni perseverenţi şi poate de puţin noroc.

Principalele atracţii ale Sydney

Opera House (Opera Sydney)


Este primul lucru ce ne vine în minte atunci când ne gândim la Sydney  şi pe bună dreptate  pentru că este una din cele mai frumoase clădiri din lume ce se află în Patrimoniul Mondial UNESCO. Opera din Sydney este vizitată zilnic de mii de turişti doar pentru a o fotografia sau admira, şi noi am vizitat-o de cel puţin 4-5 ori şi ne-a emoţionat de fiecare dată.

Construcţia clădirii a început în anul  1956 și a fost terminată în 1973 din cauza problemelor tehnice întâmpinate de constructori, dar totuşi această întârziere le-a fost de un real ajutor datorită dezvoltării arhitecturii  high-tech din anii 70.




Sydney Harbour Bridge (Podul din portul Sydney)


Este un pod de oţel peste portul din Sydney, ce se întinde pe aproximativ 1100m,  în apropiere de Opera House.  Poate fi traversat şi la pas şi oferă cele mai frumoase vederi asupra portului şi Operei.



Sydney Harbour (Portul Sydney)


Atrage zilnic foarte mulţi turişti deoarece este principalul port al oraşului iar foarte multe evenimente recreative se sunt realizate pe sau în jurul portului, dar atrage turişti şi pentru că este locul în care se află Opera House şi Harbour Bridge.



Cathedral St Mary (Catedrala Sf. Maria)


Este Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Sydney, o clădire impresionantă realizată în stil gotic, deşi se află în cartierul de afaceri şi este înconjurată de zgârie nori, Catedrala reuşeşte să fie un punct de reper al oraşului.



Museum of Sydney (Muzeul Sydney)


Muzeul prezintă istoria oraşului Sydney din perioada colonială până astăzi şi a fost construit pe ruinele primului Guvern din Australia.




Museum of Contemporary Art Australia (Muzeul de Artă Contemporană Australia)


Deşi nu suntem cei mai mari fani ai artei contemporane în fiecare oraş mare am încercat să rezervăm câteva ore acestui muzeu poate aşa încet, încet ajungem să înţelegem arta contemporană, până acum nu am ajuns la această performanţă dar suntem perseverenţi.

Muzeul a fost construit în anul 1991 iar colecția actuală conţine peste 4000 de lucrări ale unor artiști australieni.




Pentru că voiam să vedem  acvariul, zoo şi panorama din turnul Eye am profitat de oferta pe care o aveau cei de la Aquarium şi am am luat pachetul cu 5 atracţii, pe lângă acvariu au fost incluse, Wild Life Sydney Zoo, Madame Tussauds Sydney, Tower Eye şi Manly Sea Life Sanctuary pentru un preţ 75 de dolari australieni, destul de avantajos dacă e să luăm în calcul cât costă separat fiecare atracţie.

Sea Life Sydney Aquarium  (Acvariul)


Acvariul conţine peste 700 de specii marine din apele Australiene ce sunt împărţite pe zone cu diferite tematici, pentru noi cea mai interesantă zonă a fost cea cu simpaticii pinguini.





Manly Sea Life Sanctuary



Este o variantă mai mică a acvariului  mai sus prezentat cred că este potrivit în special familiilor cu copii, era în apropiere de alte atracţii ce le planificasem pentru acea zi aşa că am zis totuşi să îl vizităm.




Wild Life Sydney Zoo


Este o grădină Zoo ce găzduieşte în special animale din zona Australiei şi este o bună modalitate de a vedea koala sau canguri, dar dacă vreţi să vedeţi o diversitate mai mare de animale trebuie să alegeţi cea de a doua Grădină Zoo din Sydney, Taronga.




Madame Tussauds Sydney


Muzeul de ceară din Sydney  conţine mai mult de 70 de  celebrităţi din diferite domenii. A fost o experienţă foarte relaxantă şi ne-am amuzat pe seama pozelor comice făcute cu vedetele de ceară.






Tower Eye şi Australia Square


Datorită celor 309m este cea mai înaltă clădire din Sydney şi principalul loc unde turiştii merg pentru a admira oraşul de sus.






Restaurantul de la nivelul superior al clădirii Australia Square este o variantă şi mai potrivită pentru a vedea oraşul, noi am aflat de el de la o cunoştinţă ce locuieşte în Sydney.  Pentru o consumaţie de minim 50 de dolari australieni poţi să te bucuri în linişte de panorama oraşului şi nici nu e nevoie să te deplasezi pentru că zona cu mese se mişcă şi reuşeşti să vezi totul în timpul petrecut acolo.

Hyde Park


Sydney nu duce  lipsă de spaţii verzi deoarece are foarte multe parcuri mari şi impresionante, parcul Hyde este unul dintre ele, se întinde pe aproximativ 15ha şi este situat chiar în inima oraşului.



Royal Botanic Garden


Este o Grădină Botanică frumoasă situată pe malul apei ce  este vizitată anual de 3 milioane de turişti. Noi am vizitat-o în jurul orei prânzului şi pentru că se află foarte aproape de cartierul de afaceri foarte multe persoane ies la alergat în pauza de masă de aceea simţi că asişti la un maraton.




Centennial Park


Un alt parc ce se merită din plin să il vizitezi este Centennial Park, ce se află cam la 4 km de centrul oraşului, dar noi am avut cazarea în acea zonă aşa că ne-am rezervat câteva ore pentru a face o plimbare şi pentru a hrăni lebedele negre de pe lac.




Chinese Garden of Friendship


În apropiere de portul Darling se află această grădină chinezească care recreează filozofia şi armonia unei grădini tradiţionale chineze, ce a fost creată pentru a simboliza legătura de prietenie între China şi Australia.




Bondi Beach


În Sydney se află un număr impresionant de plaje aproximativ 100, unele la ocean, altele de-a lungul portului, dar “vedeta oraşului”  este Bondi Beach, apreciată în special de surferi pentru valurile sale perfecte pentru acest sport. Dacă vreţi o plimbare frumoasă pe coastă există un traseu ce merită făcut de la plaja Bondi la plaja Coogee aproximativ 4 km.






Manly Beach


Este una din plajele nordice ale oraşului unde se ajunge foarte uşor cu feribotul din portul Sydney.  Noi am vizitat-o în weekend şi era plină de turişti şi localnici deopotrivă, în plină vară nici nu vreau să îmi imaginez cum e, dar au mai rămas multe până la 100 şi sigur se găsesc şi atunci plaje mai puţin aglomerate.


Blue Mountains (Munţii Albaştri)


Este o zonă muntoasă în apropiere de zona metropolitană a oraşului Sydney, denumirea nu prea pare potrivită pentru munţi împăduriţi, dar dacă este privită de la depărtare tinde spre o nuanţă de albastru.
Sunt foarte multe excursii pentru Blue Mountains la diferitele agenţii din oraş dar cele mai bune oferte se găsesc online, aşa că am rezervat pe internet o excursie şi am pornit să descoperim.

Ziua a fost una foarte plină am avut câteva plimbări prin pădure şi am mers cu telescaunul, pentru a admira vârfurile muntoase, cascadele dar şi cele 3 roci foarte cunoscute Three Sisters ce sunt mereu în centru atenţiei datorită unei legende interesante.

Se spune că în acea zonă trăiau trei surori foarte frumoase Meenhi, Wimlah și Gunnedoo, din tribul Katoomba. Trei fraţi din tribul vecin s-au îndrăgostit de ele, dar legile celor două triburi nu le permitea să se căsătorească. Pentru că un astfel de răspuns nu i-ar fi mulţumit niciodată, fraţii au început o mare bătălie între cele două triburi pentru a dobândi fetele. În timpul bătăliei fetele erau în pericol de moarte şi de aceea vrăjitorul satului le-a transformat în stânci pentru a le proteja, cu gândul că la sfârşitul bătăliei v-a putea întoarce vraja. Dar când încă bătălia nu s-a terminat vrăjitorul a fost ucis fără a avea timp să readucă fetele la viaţă. Aşa că cele trei surori au rămas stânci ca o amintire a acelei bătălii, pentru generaţiile viitoare.








Ultima oprire a fost la Parcul Olimpic unde s-a ţinut Jocurile Olimpice din 2000, după care  am fost duşi direct spre port pentru că avea să ne întoarcem în Sydney cu feribotul.





Să aveţi o zi de poveste!


2 comentarii: