vineri, 12 mai 2017

Hong Kong - oraşul ce atinge cerul


Hong Kong este un oraş fermecător care ne va rămâne în suflet,  este extrem de dezvoltat, unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, cu sute de zgârie nori, şosele suspendate şi pasarele kilometrice. 








Hong Kong este o regiune autonomă care menţine un sistem politic şi  economic separat de China, este foarte aglomerat, se numără printre zonele cu cea mai mare densitate a populaţie din lume. Este format din Insula Hong Kong , Peninsula Kowloon  şi peste 200 de insule, dintre care cea mai mare este insula Lantau  pe care se află şi aeroportul. 

Din păcate Hong Kong duce o adevărată luptă cu poluarea, se apropie de recordul de a fi cel mai întunecat oraş din lume, se află pe locul doi după cel mai mic număr de ore în care lumina soarelui reuşeşte să ajungă pe pământ.

Oamenii de aici sunt extrem de ordonaţi, mi se pare fabulos cum aşteaptă calmi la coadă mijloacele de transport în comun, dar şi muncitori nu am văzut pe nimeni care să cerşească şi erau foarte mulţi bătrâni care lucrau deşi ar fi trebuit să fie la pensie de ceva timp.



Transportul în comun este foarte bine organizat şi cuprinde mai toată suprafaţa  Hong Kong-ului. De la aeroport se poate ajunge foarte uşor, ai câteva autobuze ce duc în diferite părţi ale oraşului dar şi un tren direct ce duce la staţia de metrou centrală. Tramvaiul şi feribotul sunt foarte ieftine, iar la  metrou plăteşti în funcţie de distanţa parcursă. 



Fotografiile nu pot descrie  cât de minunat este acest oraş care va rămâne în topul preferinţelor mele pentru mult timp, este civilizat, modern, elegant, curat, energic, sigur, inovativ.

Ce să vizitezi în Hong Kong

Victoria Peak


Este cel mai înalt vârf de pe insula principală, poţi ajunge până în vârf cu un tramvai special, unde vei putea admira panorama superbă asupra insulei de pe o terasă realizată pe un mall. Recomandăm să mergeţi  în vârf mai pe seară pentru a putea admira clădirile luminate, pentru că în timpul zilei vizibilitatea este scăzută din cauza poluării, dar nu vă faceţi speranţe că o să fiţi doar voi pentru că toată lumea gândeşte la fel şi o să aşteptaţi ceva timp la coadă. 
Abia din vârf veţi vedea întinderea mare de zgârie nori ce parcă fac întrecere care să fie cel mai luminat şi fotogenic. 

Sentimentul pe care l-am avut în faţa unui oraş atât de dezvoltat a fost unul de admiraţie, uimire şi dorinţă că poate într-o zi şi România o să devină aşa.









Po Lin Monastery şi Tian Tan Buddha


Po Lin Monastery şi Tian Tan Buddha sunt situate pe insula Lantau şi se află la câteva minute distanţă. Dacă eşti cazat pe insula principală pentru a ajunge la templu poţi lua de la Central metroul cu direcţia Tung Chung şi în apropiere se află o autogară de unde trebuie să iei autobuzul 23 ce duce direct la templu.

Po Lin Monastery este o mănăstire ce are puţin peste 100 de ani şi este recunoscută pentu trei statui ale lui Buddha ce semnifică trecutul, prezentul şi viitorul.





Tian Tan Buddha sau Big Buddha este o statuie de peste 30m situată pe un munte. Statuia este asezată pe un suport în formă de floare de lotus ce este asociată în budism cu puritatea. După ce urci cele 268 de trepte ai ocazia să te bucuri de priveliştea frumoasă creată de munţii din apropiere.




După ce ai terminat de coborât scările de la Big Buddha există un drum ce traversează pădurea şi se numeşte Calea Înţelepciunii. După o plimbare de 10-15min vei ajunge într-o poieniţă unde vei putea  admira împrejurimile superbe şi coloanele de lemn înalte de până la 10m gravate cu litere chinezeşti.






Ten  Thousand Buddha’s  Monastery

Mănăstirea este situată pe un deal iar accesul se face urcând cele 431 de trepte ce sunt decorate cu diferite statui ale lui Buddha. Templul adăposteşte 13 mii de statui ale lui Buddha în ciuda denumirii. 









Wong Tai Sin Temple


Este un centru religios foarte important din Hong Kong ce adăposteşte trei religii taoism, budism şi confucionism. Arhitectura impresionantă este realizată în stilul tradiţional chinezesc cu  stâlpi roşii acoperişul specific şi sculpturi multicolore. 

Templu este renumit pentu o practică ciudată, cea a ghicitului ce este destul de întâlnită în China. După ce persoană ce vrea să afle răspunsul la nişte întrebări face diferite devoţiuni la zei se asează în genunchi cu un pahar cu beţe între palme, pe fiecare beţişor este inscripţionat un număr. Persoana adresează o întrebare zeilor şi începe să agite paharul puţin înclinat, în acest mod cel puţin un beţişor cade din pahar. Numărul de pe fiecare beţişor reprezintă răspunsul la întrebare.
De regulă această practică se realizează de mai multe ori pentru că răspunsurile celor ce interpretează numerele pot fi diferite.  







Yau Ma Tei Jade Market


In cultura chineză jadul are o semnificaţie foarte puternică, este asociat cu sănătate şi viaţă lungă, de aceea copii abia născuţi primesc de la bunici amulete din jad.  Piaţa de jad este plină cu toate tipurile de bijuterii de la brăţări sau inele până la amulete şi cercei. 





Sunt câteva parcuri frumoase în Hong Kong, singurele oaze de linişte mai aproape de pământ şi care reuşesc să te ţină departe de aglomeraţia urbană. 







Symphony of Lights  şi Avenue of the Stars



 În apropiere de Victoria Harbour este un loc special amenajat unde în fiecare seară la ora 20 se adună sute de persoane pentu a privi jocul de lumini de pe zgârie norii de pe cealaltă parte. La câteva minute de mers se află o mică piaţă unde sunt sculpturi cu staruri din cinematografie, o pictură murală înfăţişând scene de film clasic dar şi câteva plăci handprint.











Cele mai înalte clădiri sunt International Commerce Centre ce are 484m şi a fost terminată în anul 2010, Two International Finance Centre are 416m, finalizată în 2003 şi Central Plaza cu 374m finalizată în 1992 ce a fost la aceea vreme o bună perioadă cea mai înaltă clădire din Asia. 

International Commerce Centre




Two International Finance Centre



Central Plaza 



Porturile sunt foarte aglomerate, sute de containere cu mărfuri aşteaptă să fie livrate.





Disneyland Park şi Ocean Park sunt atracţiile foarte căutate de familiile cu copii, dar preţurile sunt destul de ridicate.


Un comentariu: