duminică, 26 martie 2017

Cambodgia, de la un mare imperiu la decădere - prima parte

Cambodgia are o istorie impresionantă,  a fost centrul unui mare imperiu , Imperiul Khmer, care a fost creat în jurul anului 800 ajungând extrem de dezvoltat, ce cuprindea aproape toată Asia de sud-est.  A avut capitala la Angkor, care a fost o bună bucată de timp cel mai mare oraş din lume (în perioada de glorie 1180-1220 în acest oraş locuiau 750 000 persoane iar Londra acelor vremuri avea doar 80 000 de persoane, de 10 ori mai puţin).  Din acele vremuri nu a mai rămas din păcate decât o frumoasă istorie şi temple şi oraşe antice impresionante cu care cambodgienii se mândresc şi astăzi.

După un început promiţător Cambodgia a ajuns la polul opus, iar istoria ei recentă este foarte zbuciumată şi plină de lipsuri. După o listă lungă de dominaţii, războaie şi conducători corupţi a ajuns în anul 1970 să “ îşi ridice puţin capul” şi să planifice o lovitură de stat care deşi la început părea că are succes s-a dovedit să nu fie aşa, iar membrii partidului comunist numiţi khmerii roşii, au realizat genocidul cambodgian unde se estimează că au murit între 1,5 şi 3 milioane  de oameni.

Oamenii de aici chiar sunt încercaţi de sărăcie, deşi în ultima perioadă venitul pe cap de locuitor este în creştere, rămâne în continuare foarte scăzut şi de cele mai multe ori nu acoperă nevoile de bază. Vei vedea foarte mulţi copii care lucreză de la câţiva ani, care nu mai au timp pentru şcoală sau joacă şi care locuiesc în case din cele mai sărcăciose şi modeste posibil, dar încă zâmbesc şi aleargă fericiţi.

Cele mai multe mijloace de transport aici, sunt Tuk-tuk-urile şi motoarele, sunt foarte puţine maşini. Traficul este haotic, chiar dacă se conduce  pe dreapta, ca la noi, nu se respectă această regulă şi o mare parte merg nestingheriţi pe contrasens, de aceea şi trăversarea străzii este o adevărată aventură, nu te aştepta să primeşti prioritate chiar dacă eşti pe trecerea de pietoni.









Siem Reap

Pe lângă frumoasele temple antice care sunt principala atracţie şi de care o să va povestesc într-un articol separat, acum o să vă vorbesc despre alte obiective turistice din Siem Reap.

Night Market

Este foarte placut să te plimbi prin pieţele de noapte de aici, sunt foarte colorate şi îti dau o stare de bună dispoziţie, vei putea cumpăra diverse suveniruri, unele realizate manual de către localnici iar preţurile sunt destul de mici.








Pub Street

In mijlocul oraşului se află o zonă cu foarte multe restaurante şi cafenele şi dacă nu credeaţi că tot ce mişcă poate fi mâncat să ştiţi că se poate, Cambodgia e ţara în care am văzut cea mai mare diversitate, de la coaste de câine în meniu (la care noi zâmbeam fericiţi că o să savurăm delicioasele noastre coaste de porc dar din fericire ne-am uitat atent şi ne-a pierit pofta instant) până la păianjeni, scorpioni, gândaci, viermi, serpi, broaşte, melci şi lista e lungă.  








Angkor National Museum (Muzeul Naţional Angkor)

Dacă nu ştii foarte multe despre Imperiul Khmer îţi recomand să faci mai întai o vizită la acest muzeu şi după să vezi frumoasele temple pentru că aşa vei înţelege mai bine importanţa lor. In şapte galerii vei decoperi istoria, cultura şi religia poporului Khmer.

În interiorul muzeului nu am avut voie să facem poze aşa că o să ataşez doar poze făcute în exterior.



Kompong Phluk  -  Satul plutitor

A fost o experienţă uimitoare, care îmi va rămâne în suflet, cred că aşa reuşeşti să cunoşti cel mai bine un popor când vezi şi partea mai puţin frumoasă a unei tări, asta ne-am dorit să descoperim în excursiile noastre, oamenii exact aşa cum trăiesc şi de aceea nu puteam rata vizita la unul din satele de pe apă. Deşi acum este sezonul uscat care ţine din octombrie până în aprilie şi nu mai este nici urmă de apă în apropierea caselor se merită din plin să vizitezi.

Oamenii din aceste sate sunt foarte sărăci şi trăiesc în cele mai modeste condiţii, veniturile le obţin din pescuit şi din micile atenţii ce le lasă turiştii, iar o parte lucreză la fermele de peşte dar primesc un salariu de 30 de dolari ce este foarte mic şi e de-a dreptul imposibil să întreţii o familie cu 3-4 copii.

După ce am vizitat satul am făcut şi o mică plimbare pe lac care acum are doar 1,5m adâncime dar în sezonul ploios depăşeşte 12m, ajunşi acolo ne-am oprit la un mic restaurant pe apă pentru a vedea apusul, nu vă imaginaţi că era unul de 5 stele ci un ponton din scânduri care stătea la suprafaţă pe nişte butoaie.















 Pentru mine Cambodgia este ţara care te impresioneză până la lacrimi, dacă ai ocozia să o vizitezi nu irosi această şansă, se merită din plin, cu siguranţă va scoate din tine cea mai bună parte şi vei merge acasă mai mulţumit de condiţiile de viaţa pe care le ai, mai matur, mai responsabil, pe scurt MAI FERICIT.

7 comentarii:

  1. Visez sa ajung intr-o zi in Cambodgia, pentru temple, dar si pentru plaje si stilul de viata al oamenilor. Iubesc noile culturi. Nu stiam ca au un trafic asa haotic ... cat despre coaste de caine, serios? Eu am ramas blocata pe treaba asta. Va trebui sa am mare grija ce mananc in Cambodgia :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Temple vechi din Angkor îţi vor taia respiraţia... iar legat de carnea de câine da, trebuie să ai mare grijă in Cambodgia cât şi în Vietnam, şi noi am rămas şocaţi

      Ștergere
  2. O doamne... coaste de caine, serpi, gandaci... cred ca m-as intoarce cu niste kg in minus. Ceea ce nu ar fi rau :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine chiar nu era nevoie de kilograme în minus, dar şi-au făcut "apariţia" fără să vreau

      Ștergere
  3. Nu mi-am imaginat niciodata ca aceasta tara poate fi atat de colorata... Se vede din fotografii cat de mult inseamna ea pt voi! ☺️

    RăspundețiȘtergere