marți, 1 august 2017

Australia un vis împlinit – primele impresii


Viza turistică pentru Australia


Pentru noi românii viza pentru Australia se obţine destul de greu, mai ales ca din 2009 nu mai avem nici consulat la Bucureşti. Toate actele pentru viză trebuie depuse direct pe site-ul ambasadei din Australia şi nu vă gândiţi că sunt puţine ci  teancuri întregi de acte începând de la contracte de munca traduse şi scrisori de recomandare de la şefi până la contul din bancă şi toate tranzacţiile din ultimele luni, dar pentru că suntem români şi suntem obişnuiţi cu sute de acte peste tot ne-am conformat şi am depus toate actele.

Răspunsul a tot întârziat să apară şi abia după 9 luni pline de emoţii am primit răspunsul mult dorit. Pentru a primi un răspuns cât mai repede ar fi bine să treceţi data de care aveţi nevoie de viză la distanţă de maxim 2-3 luni de la data depunerii actelor, pentru a deveni prioritară cererea şi să nu fiţi nevoiţi ca noi, să aşteptaţi foarte mult timp, dar bineînţeles nimic nu este sigur.

Din cauza răspunsului ce a venit atât de târziu a trebuit să schimbam toate planurile şi dacă iniţial trebuia să mergem în plină vară iată acum că suntem la mijlocul iernii, da, a iernii din iulie, aşa cum e obişnuită Australia, dar temperaturile rar scad sub 5-6 grade, seamănă foarte mult cu primăvara din România, mai ales că totul e verde pentru că e şi cel mai ploios sezon.

Viaţa în Australia ni se pare foarte liniştită şi relaxată cel puţin aşa se vede pe chipurile oamenilor. Profită foarte mult de timpul liber şi deşi acum este destul de rece vremea, localnicii ies cu familia la picnic, la plimbare sau să practice diferite sporturi. 

După cele 6 luni în Asia am crezut că o să le ducem dorul popoarelor asiatice, dar ne-am înşelat sunt foarte, foarte mulţi imigranţi asiatici ce au ales Australia pentru a trăi, chiar nu credeam că există atât de mare diversitate de popoare pe acest continent. Ce e drept australienii au un stil de viaţă foarte frumos, ce te face să te îndrăgosteşti iremediabil şi să îţi doreşti cu tărie să trăieşti aici.


Perth


Am zis să începem vizita noastră în Australia cu partea cea mai liniştită aşa că am ales Perth, ce este capitala Australiei de vest şi cel mai mare oraş din această regiune, oraşul este străbătut de râul Swan, un râu foarte mare ce aduce cu sine cele mai frumoase peisaje pentru Perth.

Incă nu am descoperit celelalte părţi ale Australiei dar Perth pare a fi oraşul ideal pentru familii, are toate resursele necesare pentru a te putea dezvolta armonios, dar în acelaşi timp e liniştit, calm, lipsit de agitaţia marilor metropole.

Sistemul de transport este foarte bine dezvoltat și organizat iar chiar dacă nu o să vă vină să credeţi are chiar și o zonă gratuită din care face parte o parte destul de mare din oraş, și pentru că mai toate obiectivele importante sunt în această zonă o să puteţi economisi destul de mult pe transport.

Ce poţi vizita în Perth


Dacă ajungi în Perth nu trebuie să ratezi o plimbare în portul din centrul orașului unde exact pe malul lacului stau aliniate clădirile înalte ale centrului de afaceri. Pe malul râului Swan se află şi The Bell Tower ce este o clădire din sticlă de 82m înălţime în formă de clopot după cum este şi denumirea.








Kings Park


Kings Park se numără printre cele mai mari și mai frumoase parcuri din lume. Se întinde pe o suprafaţă de 4.06 km pătraţi şi are peste 320 de specii de plante şi peste 80 de specii de păsări.
În plus parcul oferă o vedere foarte frumoasă asupra oraşului pentru că este situat pe Muntele Eliza.

 


  



Hyde Park



Parcul Hyde se află în partea de nord a oraşului şi este ideal pentru familiile cu copii pentru că are şi un loc de joacă special amenajat. Are în centru un lac cu foarte multe păsări, broaşte ţestoase şi peşti.

Australia are multe tipuri de păsări bineîneles şi clima o  ajută foarte mult, de aceea parcurile sunt pline cu multe păsări, papagali, pescăruşi, ibişi, raţe sălbatice şi altele ce nici măcar nu le ştiu denumirea, de aceea este o mare plăcere să te plimbi prin parc chiar şi iarna.





Queens Gardens


Este un parc foarte frumos amenajat, situat în partea de est a districtului central şi este foarte popular pentru nunţi în aer liber sau sedinţe foto. Are în centru o replică a statuii lui Peter Pan ce se află în Grădinile Kensington din Londra, primită în dar pentru copii Australiei de Vest.

 




St Marys Cathedral
 


Este o foarte frumoasă Catedrală Romano-Catolică ce găzduieşte şi sediul Arhidiecezei de Perth. Construcţia s-a realizat în trei etape pe o perioadă de aproximativ 150 de ani, dar datorită perseverenţei unor episcopi, deşi au avut foarte mari probleme cu fondurile alocate pentru construcţie, a ajuns să fie finalizată la sfârşitul anului 2009.




Heirisson Island


La doar câteva minute de centrul Perth pe râul Swan se află micuţa insula Heirisson unde trăiesc câţiva canguri, este locul cel mai aproape de oraş unde puteţi vedea canguri în mediul lor natural.






Cottesloe Beach


Deşi acum în Australia nu este deloc vreme de făcut plajă sau baie în mare nu puteam rata plaja Cottesloe ce se află foarte aproape de Perth. În locul oamenilor am găsit pe plajă câțiva pescăruși ce se bucurau în voie de plaja lungă cu nisip alb și de apele Oceanului Indian.





Caversham Wildlife Park


Se află la aproximativ 20 de km de Perth dar se poate ajunge forte uşor cu un tren şi un autobuz ce te lasă exact la intrarea în zona parcului, dar nu te bucura prea tare ca până să ajungi la parcul în sine vei merge aproximativ 2km prin pădurea ce îl înconjoară dar plimbarea va fi una foarte plăcută pentru că este populată de foarte multe păsări dar şi de sute de canguri.




Parcul Caversham are foarte multe atracţii cu animale specifice Australiei. Poţi să faci poze cu wombat, să interacţionezi cu koala să hrăneşti cangurii sau pinguinii şi să participi la spectacolul de la fermă.

Cea mai frumoasă întâlnire a fost cu cangurii deşi  mai văzusem, nu am avut ocazia să punem mâna pe ei sau să le dăm de mâncare pentru că se temeau de oameni, dar cei din Caversham sunt foarte prietenoşi şi odată ce ai întrat la ei vin imediat să te întâmpine şi parcă stau în cele mai frumoase poziţii doar ca să fie fotografiaţi.








Oraşul Fremantle 

Este un port foarte important al Australiei de Vest situat chiar la gura de vărsare a râului Swan în oceanul Indian. Oraşul este foarte frumos iar plimbarea pe străduţele pline de istorie îţi dă impresia că te întorci în timp. Fremantle a fost şi prima aşezare construită de colonişti în Australia de vest la începutul anilor 1800 şi conține clădiri bine conservate încă din aceea perioadă.

Pe lângă plimbarea pe străzile oraşului ce sunt un obiectiv turistic în sine puteţi vizita închisoarea ce se află în Patrimoniul Mondial UNESCO, puteţi vizita Round House ce este cea mai veche clădire din Australia de Vest sau puteţi descoperi exponatele muzeului Maritim, iar dacă mergeţi în weekend să nu rataţi piaţa ce datează din 1897.

Din Perth se poate ajunge foarte uşor cu feribotul pe râul Swan, o plimbare frumoasă de aproximativ o oră sau puteţi ajunge cu trenul în 40 de minute.







Zona de coastă a Australiei de Vest este plină de peisaje superbe şi pentru că nu am vrut să le ratăm am închiriat o maşină şi ne-am pus pe descoperit.

În prima zi am plecat la sud de Perth spre Golful Geographe și regiunea Margaret River iar după vreo 3 ore de condus pe un drum plin de păduri şi animale specifice am ajuns la primul obiectiv Castle Rock ce este o plajă idilică cu nisip alb şi foarte multe roci, ce îţi dau impresia că formează un castel chiar pe marginea ţărmului.





Pe drumul ce ducea spre farul Cape Naturaliste următorul nostru obiectiv, am mai oprit la câteva plaje ce erau pline cu surferi, chiar dacă gradele în termometre nu treceau de 10.  Australia se poate lăuda cu cele mai bune valuri iar surfing-ul este practicat de la cei mai mici până la cei mai în vârstă.




Farul Cape Naturaliste se află la 123m deasupra nivelului mării şi a fost deschis în anul 1904 iar de atunci asigură navigaţia din regiune.


Următoarea oprire a fost la Sugarloaf Rock ce ne-a cucerit încă de la distanţă, cred cu tărie este cel mai spectaculos peisaj de coastă a Australiei de Vest. Este o platformă special amenajată pentru a privi stâncile scufundate de apele Oceanului Indian şi întreaga zonă de coastă ce parcă se lupă continuu cu valurile oceanului.







În această zonă sunt foarte multe peşteri, noi am ales doar una pentru a o vizita, Ngilgi Cave (Yallingup Cave) ce este cea mai aperciată din regiune, a fost descoperită în anul 1899 şi păstrează uimitoare formaţiuni calcaroase.




Pentru că seara se apropia cu paşi repezi am pornit mai în sud spre gura de vărsare a râului Margaret în ocean şi spre pădurea Boranup Karri ce adăposteşte arbori cu trunchiuri netede ce au şi peste 60 m înălţime.



A doua zi a început destul de devreme era şi ultima zi în Vestul Australiei şi am profitat la maxim pentru a vedea şi alte frumuseţi ale zonei.

De această dată am pornit spre nord de Perth unde încet, încet, vegetaţia bogată a început să ne părăsească şi în schimb a apărut vegetaţia pitică şi dunele specifice deşertului deşi tot drumul era foarte aproape de coasta Oceanului Indian.

Prima oprire a fost la The Pinnacles Desert, ce este format din structuri impresionante de calcar, formate cu aproximativ 30.000 de ani în urmă, după ce marea a scăzut şi a lăsat depozite de cochilii marine. De-a lungul timpului, vânturile de coastă au îndepărtat nisipul din jur, lăsând stâlpii în bătaia soarelui. Sunt câteva puncte unde poţi vedea zona de la înălţime, deşi de obicei în deşert doar ai impresia că vezi apă în depărtare aici chiar vezi Oceanul Indian la câţiva kilometrii distanţă.






Ziua urmă să fie mai scurtă pentru că avionul ne aştepta cuminte pe pistă, aşa că am pornit spre Perth dar nu înainte de a face un ultim popas în Parcul Naţional Yanchep.








Parcul este un loc ideal pentru un picnic inedit printre familiile de canguri, coloniile de koala şi diversitatea de păsări ce populează lacul şi parcul de la impunătorii pelicani până la coloraţii papagali.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu