vineri, 21 iulie 2017

În căutarea Marelui Zid - trei zile în Beijing

În scurta noastră oprire în China am reuşit să vedem ce ne-am propus: Marele Zid Chinezesc, Oraşul interzis, Templul Cerului şi chiar ceva în plus.

Dacă vrei să ajungi în China fără să treci prin nenumărate interviuri şi completarea de documente inutile, poti profita de viza de 3 zile. Poate că e o perioadă prea scurtă pentru a descoperi un popor dar este suficient pentru a vedea cele mai importante atracţii.

Nici viza de 3 zile nu se obţine chiar foarte simplu aşa că citeşte cu atenţie toate clauzele dacă nu vrei să rămâi blocat pe aeroport.

Informaţii importante despre viza de 3 zile:


- Nu trebuie să depăşeşti cele 72 de ore permise;

- Ţara de unde vii şi unde pleci trebuie să fie diferită aşa că încearcă să asociezi vizita în China cu altă destinaţie;

- Trebuie să intri şi să ieşi din ţară de pe acelaşi aeroport;

- Nu este permis să ieşi din regiunea Beijing (sau a oraşului de intrare) pe perioada celor 3 zile, dar poţi vizita Marele Zid deoarece sunt porţiuni ce fac parte din districtul Beijing;

- Şi nu uita pe aeroport trebuie să ai deja pregătite: rezervarea la hotel şi biletele de plecare.

Mai multe informaţii le poţi găsi aici: viza China 72 de ore

Te sfătuim să îţi faci de acasă un plan cât mai detaliat şi orientat în spaţiu, nu te baza pe Google Maps pentru că nu o să funcţioneze, cei de la Google de ceva ani nu mai au acces pentru a actualiza hărţile.

Cu toate că nu de mult timp am vizitat Hong Kong unde sunt mari probleme cu poluarea, Beijing-ul mi s-a părut mult mai poluat, aerul chiar părea a fi irespirabil, iar un nor de ceaţă domnea peste tot oraşul. Dacă ai problem cu respiraţia, ar fi bine să ai o mască pentru a te proteja, cum de obicei poartă foarte mulţi asiatici sau un spray care să te ajute.

De la aeroport poţi ajunge destul de uşor în oraş, cu un tren special ce are opriri în 2 staţii principale din Beijing.

China are restricţionat accesul către Facebook, You Tube, Google (şi altele), poţi accesa aceste situri doar dacă cumperi pachete speciale de internet, dar de obicei hotelurile nu aferă pachete cu acest acces.

Atracţiile vizitate în cele 3 zile sunt:


Marele Zid Chinezesc (Great Wall of China)


Marele Zid Chinezesc este o construcţie impresionantă, considerată după volum cea mai mare de pe glob, ce străbate munţi, dealuri şi văi pe o porţiune de 6400km.

Atunci când ajungi să vizitez un anumit loc la care visai de foarte mult timp şi când reuşeşti să îl descoperi mai frumos chiar şi decât îţi imaginai, sentimentele ce te încearcă în acele momente sunt printre cele mai frumoase şi uimitoare.

Bucuria de a păşi pe treptele Marelui Zid presărate cu atât de multă istorie depăşeşte orice efort depus în încercarea de descoperi o suprafaţă cât mai mare din el.

Noi am vizitat porţiunea de zid din regiunea Badaling ce este cea mai bine conservată  porţiune şi în acelaşi timp şi cea mai vizitată şi se află la aproximativ 80km de Beijing.

Există şi varianta de a ajunge cu trenul dar pentru că noi am avut doar 3 zile la dispoziţie pentru a vizita Beijing-ul am luat un tur ghidat, iar pentru 25 de dolari de persoană am vizitat Marele Zid şi Ming Tombs, ce sunt o serie de mausolee construite de împăraţii dinastiei Ming.








Orașul Interzis (Forbidden City)


Este palatul imperial al dinastiei Ming una din principalele dinastii ale Chinei. Palatul a fost locuinţă pentru împăraţi dar şi centru ceremonial si politic pentru guvern mai bine de 500 de ani.

Palatul a fost construit în perioada 1406-1420 în stilul arhitectural chinez şi este format din 980 de clădiri răspândite pe o suprafaţă de 72 de hectare.

Denumirea de "Oraşul interzis" provine de la faptul că nimeni nu putea intra sau părăsi palatul fără permisiunea regelui.






Templul cerului (Temple of Heaven)

Este de fapt un complex de temple ce se întind pe o suprafată de peste 250 de hectare, o parte din clădiri dateză încă din anul 1420 şi era locul unde împăraţii se rugau pentru o recoltă bună.

Timpul nostru pentru a vizita acest templu a fost destul de limitat dar am reusit să explorăm principalele construcţii.






Parcul Jingshan

Parcul Jingshan se află în partea de nord a Oraşului Interzis şi conţine şi dealul cu acelaşi nume, care este cel mai înalt punct al oraşului Beijing şi de unde poţi avea o imagine completă asupra Oraşului Interzis dar în zilele mai senine poţi vedea şi Stadionul Olimpic.




Parcul Beihai

Acum este un parc public dar în urmă cu câţiva zeci de ani era o grădină imperială foarte vizitată de împăraţi. Parcul este înconjurat de un lac şi conţine structuri istorice importante, palate şi temple.




Beijing Zoo

Bineînţeles că nu puteam ajunge în China fără să facem o vizită la grădina zoologică pentru a vedea simpaticii urşi Panda chiar la ei acasă.




Wangfujing


Este una din cele mai faimoase pieţe din Beijing situată chiar în centrul oraşului, unde poţi face o sesiune de cumpărături dintre zecile de suveniruri şi produse tradiţionale sau poţi încerca cele mai neobişnuite mâncăruri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu