miercuri, 9 august 2017

Melbourne – un oraş dinamic şi cosmopolit


Oraşul Melbourne a fost fondat de către coloniştii britanici în anul 1835 şi a fost denumit în cinstea prim-ministrului de la acele vremuri, Lord Melbourne, iar în anul 1847 a fost declarat oficial oraş, de către Regina Victoria.

Melbourne este un oraş foarte frumos, cu multe parcuri, locuri pentru relaxare, oportunităţi de joburi şi dezvoltare. Este considerat capitala culturală a Australiei şi de aceea găzduieşte cele mai importante muzee şi evenimente de acest gen.

Dinamic şi cosmopolit aşa cum îl numesc mulţi, se preconizează  că în următorii ani Melbourne  va depăşi Sydney ca şi dezvoltare şi număr de locuitori. A avut o expansiune impresionantă în ultimii ani şi tot mai mulţi imigranţi aleg Melbourne pentru a-şi  începe o viaţă pe tărâm Australian.

Am fost foarte surprinşi să vedem pe stradă diversitatea extrem de mare a populaţiei, parcă nici nu reuşeam să mai găsim feţele australiene printre celelalte popoare. Din câte am citit doar 63% din populaţia oraşului este născută în Australia (dar aici sunt incluşi şi etnicii greci, japonezi, polonezi sau italieni născuţi în Australia, ce sunt destul de mulţi), iar restul sunt veniţi din ţări precum Marea Britanie, India, China, Noua Zeelandă şi altele, o diversitate ce doar timpul poate decide dacă o să îi ajute sau nu pe viitor.

Chiar vorbeam cu un australian şi ne povestea că în familia lui are un indian, un malaezian şi un japonez nici nu vreau să mă gândesc câte idei, gusturi şi păreri diferite pot fi într-o astfel de familie.

Ce poţi vizita în Melbourne

National Gallery of Victoria


National Gallery of Victoria este muzeul de artă din Melbourne ce a fost fondat în anul 1861 şi este considerat cel mai mare şi cel mai vechi muzeu de artă al Australiei. Muzeul este unul foarte complex şi conţine colecţii de artă impresionante din întreaga lume. Cea mai frumoasă galerie a fost de departe cea cu picturi europene ce ne-a impresionat foarte mult.










Melbourne Museum


Muzeul este împărţit pe 2 secţiuni principale şi anume istorie naturală şi culturală. Secţiunea de istorie naturală mi s-a părut cea mai complexă văzută până acum conţine: exemplare de animale şi păsări împărţite pe continentele de care aparţin, o colecţie impresionantă de roci şi minerale dar şi o pădure secretă. Cea de a doua secţiune conţine istoria aborigenilor şi a coloniştilor în ultimii 200 de ani.








Saint Patrick Cathedral


Este Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Melbourne şi a fost dedicată Sfântului Patrick  în anul 1851, deoarece aproape toată comunitatea catolică era irlandeză la acea vreme iar Sf. Patrick este patronul Irlandei. Este o construcţie în stil gotic faşcinantă şi are 103m lungime şi 56m lăţime considerată cea mai mare Biserică Romano-Catolică din Australia.







Saint Paul’s Cathedral


Este o Catedrală Anglicană situată chiar în centrul oraşului ce a fost finalizată în anul 1891 şi este considerată una dintre reperele arhitecturale ale oraşului Melbourne.






Shrine of Remembrance


Shrine of Remembrance este unul dintre cele mai mari monumente de război din Australia, un memorial pentru toţi australienii ce au participat în războaie. Designul altarului a fost inspirat după vechiul Mausoleu din Halicarnas unul dintre cele Șapte Minuni ale Lumii și Partenonul din Atena. Dacă urci la etajul superior te poţi bucura şi de o privelişte uimitoare asupra oraşului.






Parliament House


Clădirea Parlamentului a fost construită între anii 1855 și 1929  şi găzduieşte Parlamentul Regiunii Victoria. Australia se află printre puţinele state unde chiar poţi intra în sălile de şedinţe şi poţi sta pe locurile aleşilor. Sunt zilnic tururi ghidate unde se explică în detaliu importanţa clădirii dar şi sistemul politic.





Federation Square


A fost prima piaţă publică din Melbourne iar astăzi se află în centrul a trei mari spaţii publice St. Paul's Court, The Square şi The Atrium. Piaţa este locul ce astăzi  găzduieşte foarte multe evenimente în aer liber.




Royal Botanic Gardens


Grădinile sunt amenajate combinând plantele native Australiene cu cele exotice, găzduind peste 10000 de specii florale pe o suprafaţă de aproximativ 38 de hectare. Plimbarea prin Gradina Botanică a fost una foarte frumoasă mai ales că vegetaţia nativa este foarte diferită de ce mai văzusem până atunci iar pentru că temperaturile nu scad sub zero grade totul este verde pe toată perioada anului.





Fitzroy Gardens


Oraşul Melbourne are foarte multe parcuri şi grădini, iar Fitzroy Gardens este unul dintre cele mai mari şi frumoase. În acest parc se află şi casa părinţilor lui James Cook ce a fost explorator britanic şi care a avut pentru prima dată contact cu coasta de Est a Australiei. Casa a fost construită de către părinţii lui James Cook într-un oraş englezesc dar a fost mutată în Melbourne în anul 1934.






Eureka Tower


Este cea mai înaltă clădire din Melbourne, are aproximativ 300m înălţime şi a fost deschisă în anul 2006. Dacă de obicei clădirile înalte sunt folosite pentru birouri, turnul Eureka este de tip rezidenţial, nici nu vreau să îmi imaginez cum e să te trezeşti în fiecare dimineaţă cu o privelişte de vis asupra oraşului.






Queen Victoria Market


Queen Victoria Market este cea mai mare piaţă în aer liber din Emisfera sudică şi a fost deschisă în anul 1878. Piaţa are o gama foarte variată de produse, începând de la produse alimentare până la suveniruri sau produse textile, toate la preţuri accesibile.





Melbourne Zoo Royal (Melbourne Zoological Gardens)


Din câte am citit este cea mai complexă şi bine organizată Grădină Zoo din Australia ce conţine peste 320 de specii de animale din întreaga lume. Noi am ajuns cu 2 ore înainte de închidere şi ni s-a recomandat să mergem în altă zi pentru că nu avem timp să o vizităm pe toată, dar pentru noi era ultima zi în Melbourne şi cu părere de rău am renunţat la ideea de a o vizita.


Great Ocean Road Tour


Aflasem de ceva timp de peisajele superbe ale coastei de sud a Australiei de aceea încă din primele zile în Melbourne am rezervat o excursie de la una din agenţiile de turism.

Ziua a început destul de devreme, la 7 dimineaţa, pentru că aveam de parcurs vreo 600 de kilometrii întreaga zi. Încă de la începutul excursiei nu am regretat alegerea, Marele Drum Oceanic merită din plin să îl parcurgi, în stânga ai oceanul cu a lui coastă cu porţiuni şi de câteva sute de metrii înălţime iar în dreapta ai pădurile dese şi verzi, un drum ce te minunezi la fiecare minut de peisajele ce îţi apar în faţă.

Pe drum ai nenumărate obiective dar pentru că aveam la dispoziţie doar o zi am oprit doar la cele mai importante iar pe celelalte le-am admirat în trecere.

Prima oprire a fost la Memorial Arch, se află chiar la începutul Marelui Drum Oceanic a fost realizat ca un  monument de bun venit pentru cei ce reuşesc să facă acest drum.




Am făcut şi un mic popas pentru a admira koala ce se adăpostesc în pădurile de pe coastă dar şi papagalii albi ce nu sunt foarte iubiţi de localnici din cauza distrugerilor ce le provoacă.





Deja obişnuiţi cu vântul arctic ce bătea necontenit, am oprit la cea mai aşteptată privelişte Twelve Apostles.  Este cel mai popular obiectiv a Marelui Drum Oceanic, vizitat anual de peste 2 milioane de turişti. Se numeşte Cei 12 Apostoli datorită numărului de stânci ce ies din apele oceanului, nu se ştie cu exactitate dacă la un moment dat chiar au existat 12 stânci dar acum au rămas doar 8 în picioare ultima şi cea mai mare s-a prăbuşit cu câţiva ani în urmă.
Se spune că cu 10-20 milioane de ani în urmă aceste stânci au fost lipite de continent dar s-au desprins, iar astăzi creează un spectacol al naturii extrem de fotogenic.






Noi am avut noroc, iar în opririle noastre de-a lungul costei am reuşit să vedem şi o balenă, bineînteles doar o părticică din ea pentru că atât ieşea la suprafaţa apei.

Următoarea oprire a fost la London Bridge ce până în anul 1990 chiar semăna cu Podul Londrei, dar întâmplarea a făcut că prima porţiune cea mai apropiată de mal să se prăbuşească chiar în timp ce doi turişti tocmai o traversase, din fericire nu au fost răniţi dar au rămas o perioadă blocaţi pe porţiunea de pod ce acum nu mai are nici un punct de legătură cu uscatul. Până la momentul surpării puteai să te plimbi pe podul natural dar acum doar poţi să te bucuri de frumuseţea peisajului de pe un platou special amenajat.




Ultima oprire a fost la Bay of Islands, o altă minune a naturii unde am putut să admirăm şi apusul de soare ce îşi folosea ultimele raze pentru a lumina golful cu pereţii lui de calcar.





Să aveţi o zi de poveste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu