vineri, 14 aprilie 2017

Nordul Thailandei - Chiang Mai, Chiang Rai şi Triunghiul de Aur


Chiang Mai

Am lăsat în urmă Bangkok-ul şi am pornit în direcţia nord, spre Chiang Mai care ne-a primit cu foarte multă căldură la propriu, erau 39 de grade în termometre şi nu prea părea că vor scădea prea curând. 

Chiang Mai este denumită capitala neoficiala a Thailandei de aceea este şi al doilea oraş ca importanţă după Bangkok, un oraş fermecător, pentru istoria pe care a adunat-o de-a lungul timpului şi care încă mai păstrează zidurile vechii cetăţi.

În Chiang Mai sunt foarte multe temple impunătoare construite începând cu secolul al XIII-lea. Întotdeauna am fost fascinată de clădirile vechi, parcă te transferă în timp şi te conecteză cu acele perioade aşa de îndepărtate şi care dacă ar putea vorbi ne-ar spune cred, cele mai interesante şi nemaiauzite poveşti.







Wat Chedi Luang  

Este un templu budist situat în centrul vechi al oraşului, fondat în anul 1401, care a găzduit o perioadă mare de timp o statuie impresionantă, Buddha de smarald, care astăzi se află în Bangkok în templu cu acelaşi nume din cadrul Marelui Palat. În secolul XVI un cutremur puternic a deteriorat o mare parte din templu şi care nu a mai fost refăcută.




Wat Chiang Man

Este cel mai vechi templu din Chiang Mai, care datează din secolul al XIII – lea. Adăposteşte două statui importante și venerate ale lui Buddha, din marmură Phra Sila și din cristal Phra Sae Tang Khamani.







Wat Phrathat Doi Suthep 

Acest templu este emblema oraşului şi este situat pe un munte de unde a preluat şi denumirea, Doi Suthep, la aproximativ 15 km de oraş.

Templul are şi o legendă interesantă, se spune că, un călugăr a avut un vis în care trebuia să meargă să caute o relicvă, după lungi căutări a găsit relicva din viziune şi i-a dus-o regelui. Pentru că regele nu a observat nimic sepcial la acea relicvă s-a îndoit de autenticitatea ei şi zis că o va spune unui test. A rupt o parte din relicvă şi a pus-o pe spatele unui elefant care a fost trimis în junglă. Elefantul ar fi urcat muntele Doi Suthep după care a scos sunetul său specific de trei ori şi a căzut la pământ mort. Regele a considerat că este un semn şi a poruncit imediat construirea unui templu în locul respectiv. 

Templul îmbină aspecte din budism cât şi din hinduism, are o copie a lui Buddha de smarald dar şi o statuie a zeului hindus Ganesh. 

Pentru a ajunge la acest templu, ce se află destul de departe de oraş poţi lua taxiul roşu ce este transportul public de aici şi vei plăti 100 de baht, nu încerca să negociezi cu un taxiu clasic sau tuk tuk pentru că rişti să plăteşti mai mult şi să nu te ducă la templu.










Wat Phra Singh

Construcţia a început în anul 1345 iar templul se numără printre cele mai vizitate de către budişti şi nu numai deoarece găzduieşte numeroase imagini venerate şi foarte vechi ale lui Buddha. Templul a fost renovat de curând şi peste vechile structuri au fost adăugate foiţe de aur.




Wat Lok Molee

Templul Lok Molee este situat foarte aproape de zidurile vechiului oraş, nu se ştie exact când a fost construit dar prima menţiune datează din secolul al XIV-lea. În acest templu a fost plasată cenuşa mai multor membrii ai dinastiei Mengrai, dinastie care a fost în fruntea Regatului Lan Na ce cuprindea tot nordul Thailandei în secolele XIII-XVIII





Chiang Rai 

Wat Rong Khun (White Temple) 

Un templu budist spectaculos extrem de ornamentat şi care îţi dă senzaţia că este făcut din zahăr. Potrivit arhitectului culoarea de la exterior, albul imaculat, semnifică puritatea lui Buddha, iar bucăţile de oglindă încorporate în finisajele clădirii semnifică înţelepciunea lui.

Construcţia templului încă nu a fost finalizată şi se adaugă încontinuu alte elemente. Un cutremur puternic din anul 2014 a făcut ca templul să necesite o serie de reparaţii structurale.  

Templul a fost făcut pentru regele Bhumibol cel de care vă povesteam în articolul trecut că a fost foarte iubit de popor.  Şi întruchipează elemente de design din arhitectura clasică Thailandeză, precum acoperișul pe trei nivele și utilizarea din abundenţă a șerpilor.








In partea stângă se află o clădire ce iese în evidentă prin culoarea sa aurie şi acolo se află, ce credeţi? Chiar toaleta. Da, aţi citit bine. Clădirea este decorată luxos şi simbolizează corpul uman, iar culoarea aurie semnifică faptul că oamenii se preocupă mai mult pe dorinţele lumeşti şi de bani.


Triunghiul de Aur (Golden Triangle )

La prima vedere pare imposibil dar noi am reuşit să vedem trei tări într-o după-amiză, Thailanda, Laos şi Myanmar. Triunghiul de Aur se află în nordul îndepărtat al Thailandei şi este format de întâlnirea celor trei tări Thailanda, Laos şi Myanmar. 

Am ajuns în Triunghiul de Aur odată cu ploaia care nu ne-a lăsat să ne bucurăm pe deplin de privelişte şi să încercăm să desluşim unde se termină Thailanda şi începe Myanmar sau ce nuanţe are Laos. Ce e drept, nici dacă ar fi fost soare nu am fi putut vedea vreo delimitare, pentru că acestea sunt făcută doar de către oameni pe hărţi şi în acte, natură nu acceptă astfel de delimitări ea îşi formeză propriul peisaj neţinând cont pe teritoriul cărei ţări se află. 

După o vizită până la graniţa cu Myanmar şi una în Laos la unul din magazinele din apropiere şi luându-ne la revedere de la triunghiul celebru ne-am îndreptat spre autocar pentru că aveam vreo patru ore de mers până să ajungem la hotel.







Festivalul Songkran (Festivalul apei)

Festivalul apei serbează Anul Nou Thailandez şi se sărbătoreşte în fiecare an la mijlocul lunii aprilie. Îşi are originile aici, în Chiang Mai şi este cel mai aşteptat festival de către toată lumea nu numai de copii. Dacă mergi în această perioadă a anului  în Chiang Mai trebuie să ai grijă pentru că începe să se sărbătoreacă de către localnici cu 2-3 zile înainte de evenimentul propriu-zis şi te vei trezi instant ud fără să fi plănuit, aşa cum am păţit şi noi.

Nu există o regulă anume ci toată lumea udă pe toată lumea doar călugării, copiii foarte mici şi vârstnicii sunt mai norocoşi şi nu primesc acelaşi tratament. 

Dacă încerci să găsesti un loc sigur în care să scapi neudat, să stii că nu există, cum ai pus piciorul în afara hotelului vei fi asaltat de copii sau localnici cu găleţi sau pistoale cu apă pentru care vei fi o ţintă sigură, dar nu este chiar aşa de rău pentru că se spune că udatul aduce prosperitate şi belşug pentru anul care vine. 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu