luni, 10 aprilie 2017

O săptămână în Bangkok - impresii

Pentru că viza de pe aeroport este valabilă doar 15 zile, am împărţit vizita noastră în Thailanda în două părţi separate de popasul în Cambodgia, ca să ne putem bucura pe deplin de locurile vizitate. În prima parte aşa cum deja v-am povestit am vizitat insula Phuket iar acum a venit rândul capitalei, Bangkok.

Bangkok este foarte mare nici gând că o să poţi să îl vizitezi la pas, ca să vă faceţi o idee este cam de 7 ori mai mare ca Bucureştiul. Este traversat de râul Chao Phraya, peste care sunt foarte puţine poduri, din acest motiv legătura dintre cele două părţi ale oraşului se face cu barca sau feribotul. Ai ocazia să te plimbi în fiecare zi cu barcă dacă te vei caza pe partea stângă a râului, pentru că mai toate obiectivele sunt pe partea dreaptă, dar trebuie să stii că bărcile circulă doar până la 7 seara iar singura variantă să ajungi la hotel este taxiul sau tuk tuk-ul.








Deşi au foarte multe şosele si autostrăzi suspendate, traficul este infernal dar chiar şi aşa lumea asteaptă mult la semafor fără a claxona sau vorbi urât la fiecare intersecţie.

Orasul Bangkok are temple şi clădiri interesante dar puţin cam colorate şi strălucitoare raportându-ne la ce am văzut în Cambodgia,  dar bineînţeles au farmecul lor aparte şi rerprezintă cultura şi tradiţiile Thailandei.

Regele Thailandei care a domnit mai bine de 70 de ani a murit în octombrie 2016 şi a fost extrem de apreciat şi iubit de popor, este impresionant faptul că oamenii încă îi poartă doliu şi vei vedea foarte mulţi thailandezi îmbăcaţi complet în negru, iar la tot pasul pe străzi şi în instituţii vei vedea poze ale regelui cu doliu şi împodobite cu flori. Deşi au trecut câteva luni încă se pregătesc funeraliile regelui care vor avea loc într-o piaţă în centrul oraşului, aici se practică incinerarea şi acum se contruieşte un loc special pentru încinerarea regelui, din câte am înteles ar trebuie să fie gata în septembrie anul acesta şi după ar trebui să se stabilească când se vor face funeraliile care cel mai probabil vor avea loc la mai bine de un an de la moartea acestuia.



Ce poţi vizita în Bangkok

Grand Palace

Grand Palace este un complex de clădiri din centrul oraşului, care a găzduit reşedinţa oficială a regilor între anii 1782-1925. Construcţia primei clădiri a început în anul 1782 după care cu trecerea timpului au mai fost adăugate şi celelalte. Astăzi complexul este folosit doar pentru evenimente oficiale.

Marele Palat este împărțit în patru instanțe principale, separate de numeroase ziduri și porți: curtea exterioară, curtea din mijloc, curtea interioară și templul lui Buddha de Smarald. Fiecare parte dintre acestea au funcții de acces clar definite prin legi și tradiții.














Muzeul Naţional

Este cel mai mare muzeu din Asia de Sud-Est ce găzduieşte exponate din istoria şi cultura Thailandei. Acum muzeul se află în mijlocul unui proces de renovare şi o parte din galerii sunt închise, dar se merită să îl vizitaţi aşa veţi înţelege mai bine cultura lor şi veţi putea vedea şi cateva care regale din secolul XVIII.









Parcul Lumphini

Se află în centrul oraşului şi este o oază de linişte printre zeci de zgârie nori. Parcul este foarte mare şi are amenajate locuri de joacă pentru copii, piste pentru alergat sau biciclete şi chiar un lac artificial unde te poţi plimba cu barca.

Este traversat de un râu în care stau pitiţi zeci de varani gata mereu să sperie trecătorii. Chiar dacă aceste sopârle imense nu secretă venin muşcătura lor poate fi fatală deoarece se hrănesc cu cadavre într-o stare avansată de putrefacţie şi de aceea au extrem de multe bacterii.







Asiatique The Riverfront

Este un loc ideal pentru gurmanzi dar şi pentru pasionaţii de cumpărături, veţi găsi zeci de mâncăruri care mai de care mai delicioase şi bine prezentate, este locul unde am găsit cele mai bune mâncăruri din Bangkok. După ce ai gustat preparatele delicioase parcă îţi mai vine să te plimbi printre cele peste 1500 de buticuri cu produse de tot felul.










Bangkok are foarte multe temple importante, mai jos o să prezint doar căteva

Wat Arun

Este un templu impunător, costruit în stilul arhitectural khmer se numără printre cele mai vechi temple din Bangkok şi este situat exact pe malul râului Chao Phraya vis a vis de Marele Palat. Turnul central are o înălţimede peste 80m şi este decorat cu milioane de bucăți mici de porțelan colorat adus din China, de obicei poţi urca până în vârf dar momentan se află în renovare şi îl poţi vizita doar până la al doilea nivel.






Wat Pho – Templul lui Buddha culcat

Templul este cunoscut pentru statuia gigant cu Buddha culcat ce măsoară 46m lungime şi este acoperit cu foi de aur. Dacă vrei un masaj Thailandez ca la carte aici poţi avea ocazia, Wat Pho este renumit pentru scoala de masaj ce se află pe primul loc din toată ţara.









Wat  Saket - muntele de aur

Wat Saket este unul din simbolurile oraşului, construit pe un deal găzduieşte anual în luna noiembrie un festival unde sute de localnici cu lumânări în mâini pornesc într-o procesiune pe străzile oraşului. După ce am urcat cele peste 300 de trepte am putut admira  priveliştea minunată asupra oraşului.











Wat Intharawihan – templul lui Buddha în picioare

Construcţia templului a început în anul 1782 şi este cunoscut pentru statuia cu marele Buddha în picioare ce are o înălţime de 32m şi 10m lăţime şi care conţine o parte din relicvele lui Buddha primite cadou din partea guvernului din Sri Lanka.










La agenţii găseşti tot felul de excursii şi activităţi iar preţurile sunt accesibile, noi am ales doar două din ele şi o să le prezint mai jos.

One day Trekking in Kanchanaburi

Treziţi în jur de ora 6 am plecat spre locul unde trebuia să ne întâlnim cu ghizii, ziua părea a fi una foarte frumoasă aşa că ne-am înarmat cu multa energie şi entuziasm. După mai bine de două ore de mers cu maşina am vizitat cimitirul prizonierilor aliaţi din al doilea război mondial, erau înmormântaţi aproape 7000 de tineri prizonieri de război australieni, olandezi și britanici care şi-au pierdut viața în timpul construcției căii ferate ce legă Thailanda de Myanmar (ce mai este denumită şi calea ferată a morţii).




După această vizită am plecat spre muzeul Jeath ce conţine exponate din al doilea război mondial, din păcate cred că în ceva ani nu vor mai avea ce să expună, muzeul nu era deloc întreţinut iar exponatele erau pline de praf şi rugină.




Puţin dezamăgiţi de muzeu dar entuziasmaţi de ce urmează am plecat spre podul de peste râul Kwai ce se află la 100-200m de muzeu. Râul Kwai a devenit cunoscut odată cu filmul “The Bridge on the River Kwai” care a fost inspirat din romanul de ficţiune cu acelaşi nume şi care prezintă suferinţele la care erau supuşi prizonierii de război pentru construcţia căii ferate ce leagă Thailanda de Myanmar. Lăsând în urmă gara am plecat într-o călătorie frumoasă de două ore cu trenul unde am putut admira peisajele superbe ale Thailandei.












După ce am luat prânzul am pornit spre locul unde trebuia să facem mult aşteptata plimbare pe elefanţi. Întâmplarea a făcut să nimerim cel mai mare elefant, un exemplar impunător care ne-a dat ceva emoţii încercând sa ne aşezăm pe el. Am ales sa facem o plimbare în pădure dar era şi posibilitatea de a traversa râul pe spatele prietenului cu trompă. Plimbarea a fost superbă dar plină emoţii cu fiecare pas al elefantului. Aşa cum bine ştim că tot ce e frumos trece şi repede, am “descălecat” de pe marele elefant, pentru a ne îndrepta spre plutele de bambus ce ne aşteptau.




Plimbarea cu pluta a fost cel mai frumos şi relaxant moment al excursiei, vântul adia uşor iar pluta noastră era purtată agale de cursul râului. Liniştea râului era deseori tulburată de copii din zonă care se prindeau de lianele copacilor şi se aruncau în apele râului Kwai. Entuziasmul lor era aşa de molipsitor încat singura persoana care ne oprea sa le urmăm exemplul era vâslaşul plutei.

Plutele de bambus au un farmec aparte, datorita faptului sunt acoperite de câţiva centimetrii de apă, practic simţi cursul apei la picioarele tale şi îţi dă o senzaţie de calm si buna dispoziţie.






Dupa rafting, ultima oprire a fost la o cascadă care în sezonul ploios ar fi fost superbă dar din păcate acum, mai avea doar un firicel de apă ce curgea pe pietrele uscate.




Amphawa Floating Market şi Train Railway Market

În timp ce ne făceam planurile de călătorie pentru Bangkok am descoperit o piaţă ce era cunoscută pentru că trece trenul zilnic prin mijlocul ei şi am zis că nu o putem rata, aşa că am găsit la una din agenţii un pachet ce era mai mult decât potrivit pentru noi, pe langă piaţa cu trenul am mers la o piaţă pe apă şi să admirăm coloniile de licurici din apropiere.

Am ajuns în jurul orei 14 la piaţa prin care trece trenul, Maeklong, dacă la prima vedere seamănă foarte mult cu alte pieţe din Thailanda când se aude semnalul trenului totul se schimbă şi localnicii încep grăbiţi să strângă umbrele şi să acopere marfa.

Încă de cand am ajuns am găsit un loc strategic de unde am crezut noi că o să facem nişte poze de copertă cu sosirea trenului. Am văzut multe legume la baza liniei şi am zis că nu are cum să  treacă peste ele că le-ar distruge, aşa că ne-am aşezat exact lângă acele bare de fier ce delimitau calea ferată, dar uite că a trecut peste legume şi se îndrepta spre noi. Am avut noroc că trenul a trecut cu viteză foarte mică şi am avut timp să luăm zidurile în braţe, ştiind parcă că sunt mulţi turişti curioşi ca noi care nu ascultă de sfaturile ghizilor.











După plecarea trenului ne-am retras la microbuze şi am pornit spre piaţa de după-amiază Amphawa Floating Market, este specializată pe fructe de mare care le poţi savura, preparate chiar de pe barcă. Piaţa este destul de mare sunt cateva zeci de magazine şi restaurante şi cu siguranţă vei găsi măcar unul care îţi va face cu ochiul şi va trebui să laşi câţiva bănuţi acolo.








Cel mai aşteptat moment pentru mine, cel puţin, a fost plimbarea de seară pe râu pentru a vedea coloniile de licuricii. Au fost impresionanţi vedeai cum nişte mici luminţe zboară pe lângă copaci, noi ne aşteptam să fim duşi undeva aproape de pădure dar nu a fost aşa, ci coloniile de licurici erau foarte aproape de casele oamenilor, cu siguranţă ei nu mai au nevoie de beculeţe pentru a impodobi de Crăciun, au deja acest spectacol pe tot parcursul anului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu