joi, 20 aprilie 2017

Ho Chi Minh (Saigon) - orașul celor 7,4 milioane de motoare


Ho Chi Minh, un oraş care a fost foarte afectat de ororile războiului din perioada 1961-1975, dintre Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China și Uniunea Sovietică, și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite, de care cu toţii am auzit  la istorie ca Războiul din Vietnam.  Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud (ce avea capitala la Saigon adică Ho Chi Minh-ul de astăzi) și unificarea țării sub conducere comunistă, regim ce a rămas şi până astăzi.

Au trecut mai bine de 40 de ani de la încheierea conflictelor, iar astăzi oraşul a început să lase în urmă trecutul şi să se dezvolte din ce în ce mai mult. 

 









Ne aflăm pe o pistă de Formula 1? Asta a fost prima întrebare care ne-am pus-o când am ajuns în Ho Chi Minh. Oraşul este extrem de aglomerat sunt 7,4 milioane de motoare și scutere, ce sunt conduse haotic, fără nici o regulă ci doar la mica întelegere şi am observat totuşi că le iese şi nu prea provoacă accidente. 

Dacă eşti pieton înarmează-te cu multă răbdare, pe o stradă cu câteva sute de motoare si alte câteva zeci de maşini e cam imposibil să traversezi. Deşi există treceri de pietoni nu vei fi lăsat să treci şi vei fi claxonat sau ţi se vor face semne disperate că nu e momentul să treci. Dar oare este vreodată momentul?








Străzile îţi oferă un adevărat spectacol, la orice colţ chiar jos pe trotuar localnicii vând diverse produse, cele mai multe dintre ele preparate chiar acolo pe loc. 





Un lucru ce ne-a frapat a fost faptul să aflăm că vietnamezii au o religie proprie practicată de mai mult de 45% din populație. Religie populară vietnameză nu este un sistem organizat religios ci un set de tradiții locale dedicate Than, un termen care poate fi tradus ca „zei“, zeități ale naturii sau zeități naționale. Se practică foarte mult cultul strămoșilor și orice familie sau chiar instituție sau magazin au câte un mic altar dedicat acestora. 

Ho Chi Minh este un oraş frumos dar cu destul de puţine obiective turistice, de aceea îţi recomand să îţi rezervi doar 3-4 zile pentru a-l vizita. Mai jos o să vă povestesc despre obiectivele vizitate de noi.


War Remnants Museum

Este un muzeu ce te emoţionează până la lacrimi, sunt prezentate atrocităţile războiului din Vietnam, efectele brutale pe care le-a avut războiul asupra civililor. Poveştile sunt spuse de către actualul regim, cel comunist şi sunt oarecum prezentate subiectiv. 

Veţi avea ocazia să vedeţi şi unele dintre armele experimentale folosite în război, care erau pe atunci secrete militare. 

A fost interesant faptul că printre sutele de fotografii am găsit şi una ce făcea referire la România şi faptul că în 1966 s-au realizat câteva proteste la noi, pentru a susţine Vietnamul de Nord cel comunist.











Museum of Vietnamese History (Muzeul de istorie)

Muzeul prezintă exponate din istoria Vietnamului încă din preistorie până în perioadele  dinaintea războiului. Este un muzeu destul de mic dar merită să il vizitezi dacă vrei să descoperi mai multe despre trecutul Vietnamului.





Palatul Reunificării (Palatul Independenţei)

În acest palat a locuit și lucrat fostul președinte al Vitnamului de Sud în timpul Războiului din Vietnam. Parterul este amenajat cu săli de ședințe, în timp ce la etaj sunt multe camere de primire, utilizate pentru demnitari străini, iar în partea din spate a clădirii, sunt spațiile de locuit ale președintelui.










Delta Mekong-ului

Delta Mekong-ului are peisaje superbe, câmpuri verzi traversate de canale puternic alimentate de râul Mekong. Culturi imense de orez sunt scăldate în apele râului, suficiente pentru a  ajunge ca hrană pentru întreagă populaţie a Vietnamului şi chiar cu un surplus considerabil. 

Noi am ales să vizităm delta într-o excursie de o zi, dar există la agenţiile de turism si excursii mai lungi. Am plecat din  Ho Chi Minh în jur de ora 8 dimineaţa şi după o oră şi jumătate petrecute pe drum am făcut o primă oprire la un templu budist, Vinh Trang Temple, ce adăposteşte mai multe statui ale lui Buddha de dimensiuni foarte mari, iar cea mai cunoscută este statuia lui Buddha care zâmbeşte. Grădina templului este decorată cu multe plante şi copaci ce oferă un priveliște superbă.

După vizita la templu am pornit în forţă spre mult dorita deltă, ce ne aștepta cu bărcile la ţărm pentru ne transporta pe partea cealaltă a râului pe Insula Țestoasei (Turtle Island ). Acolo am petrecut câteva ore frumoase plimbându-ne cu mijloacele de transport local, vizitând o fermă de albine, descoperind secretele realizării caramelelor din nucă de cocos sau bucurându-ne auzul cu muzica tradiţională Vietnameză interpretată de câteva localnice. La întoarcerea spre barcă am avut o superbă plimbare cu o barcă cu vâsle de-a lungul canalelor înguste ale deltei şi pline de vegetaţie luxuriantă.

Odată îmbarcaţi am pornit spre o altă insulă pentru a lua prânzul, iar dacă tot am acumulat multe calorii și pentru a face încălzirea în caz că scapă vreun crocodil de la ferma ce trebuia să o vizităm după, am plecat într-o frumoasă experientă cu bicicleta pe străduțele verzi şi traversate de canalele Mekongului.




















Cathedral Basilica of Our Lady of The Immaculate Conception (Bazilica Neprihănita Zămislire)

Catedrala a fost construită între anii 1863-1880 de către coloniștii francezi, după cucerirea orașului și prezintă două turnuri laterale ce ajung până la 58m. Bazilica este superbă nu degeaba atunci când a fost realizată a fost considerată cea mai frumoasă Catedrală din toate coloniile franceze. Toate materialele pentru construcție au fost importate direct din Franța, iar arhitectura prezintă întru totul stilul franțuzesc.





Gradina Zoologică și Gradina Botanică

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că vietnamezii au făcut fuziune între cele două și te poți plimba printr-o grădină botanică minunată și în același timp poți admira și diversele specii de animale din Zoo.  A fost înființată în 1865 și este cea mai mare din toată țara.



















Water Puppet Shows

Spectacolul păpușilor pe apă este un moment artistic ce își are originile în partea de nord a Vietnamului în câmpurile de orez. Momentele artistice reprezintă cultura, tradițiile și folclorul Vietnamez și sunt însoțite de  muzică live. Chiar dacă momentele nu sunt traduse, marionetele sunt destul de expresive pentru a cuceri publicul și a-l destinde.











Jade Emperor Pagoda 

Este un templu construit în anul 1909 în onoarea zeului suprem taoist și este unul dintre cele mai spectaculoase temple din Ho Chi Minh datorită multitudinii de statui cu divinități fantomatice și eroi grotești. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu