duminică, 16 iulie 2017

Coreea de Sud - Seoul şi insula Jeju – acasă la Samsung şi Hyundai


Coreea de Sud a avut o istorie foarte zbuciumată mai ales in secolul 20 când a participat în 4 mari războaie, cele 2 Războaie Mondiale, războiul împotriva Japonezilor pentru a ieşi de sub dominaţie, dar şi cel împotriva Coreei de Nord care încercă să implementeze şi în sud regimul comunist.

Când mă gândesc la diferenţa imensă dintre cele două părţi din Coreea ce odinioară erau acelaşi stat, tind să cred că cei din sud au fost mai norocoşi sau poate că au luptat 3 ani, atât cât a durat Războiul Coreean cu mai multă determinare pentru a se opune dominaţiei comuniste.

Coreea de Sud are o econimie foarte dezvoltată şi se numără printre cele mai înalt tehnologizate ţări ale lumii, nivelul de trai este foarte ridicat, au cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Asia.
Economia este dominată de construcţia de nave, automobile sau produse high-tech,  este producătorul binecunoscutelor brandurilor precum Hyundai, Kia, Samsung, LG şi altele.

Un lucru ce ne-a impresionat a fost faptul că se pune foarte mult accent pe istorie şi pe cultură,  în Seoul sunt cartiere întregi cu case tradiţionale ce păstrează arhitectura de acum 600 de ani, palate din perioada imperială, un muzeu al războiului impresionant, toate foarte bine întreţinute şi frumos prezentate.

Ce poţi vizita în Seoul

Seoul are cinci palate ce au rămas de pe timpul dinastiei Joseon, principala dinastie din Coreea care a condus-o mai bine de cinci secole. O parte din clădiri au fost reconstruite din cauza nenumăratelor distrugeri dar s-a păstrat cu stricteţe acelaşi stil arhitectural. Mi-a plăcut foarte mult faptul că palatele au ghid în limba engleză inclus în preţul biletului, de 3-4 ori pe zi, ce e drept dacă ratezi un tur trebuie să mai aştepţi câteva ore dar se merită deoarece sunt foarte frumos prezentate clădirile palatului ce ascund poveşti interesante.

Palatul Gyeongbokgung (Gyeongbok Palace) 

A fost principalul palat al dinastiei Joseon şi cel mai mare din cele cinci palate, a fost construit în anul 1395 şi a servit drept casă pentru regii dinastiei şi ca sediu al Guvernului.

In curtea palatului se află şi  National Palace Museum of Korea, muzeul a fost deschis în anul 1992 şi conţine peste 20000 de obiecte regale ale dinastiei Joseon.










Palatul Changdeokgung 

A fost al doilea palat al dinastiei şi a fost construit în anul 1405. In spatele palatului este o grădină imensă  “Secret garden”  ce iniţial a fost construită doar pentru familia regală, chiar şi cei mai mari funcţionari nu aveau acces în grădină fără aprobarea regelui.







 

Palatul Changgyeonggung


Este situat lângă palatul Changdeokgung  şi a fost construit de către regele Sejong pentru tatăl său regele Taejong. În timpul ocupaţiei japoneze palatul a fost transformat într-o  grădină zoologică dar imediat după independenţă Guvernul Coreean a alocat foarte multe fonduri pentru a restabili palatul la forma sa iniţială.







Palatul Deoksugung


Acest palat este special datorită grădinii şi fântânii sale, deoarece împrumută multe elemente din stilul Europei de Vest. Schimbarea gărzii la acest palat este un eveniment foarte impresionant şi foarte popular printre turişti, eşte un adevărat spectacol ce îţi dă impresia că te-ai întors în timp şi te afli încă în perioada imperială.








Jongmyo Shrine


Este un altar confucionist dedicat regilor şi reginelor dinastiei Joseon. Este considerat cel mai vechi altar confucionist regal şi păstrează cu stricteţe ceremoniile anuale ce erau o tradiţie încă din secolul al-XIV-lea.
Fiecare cameră din clădirea principală este dedicată regilor dinastie şi conţine  “tablete” un fel de cutiuţe ce se spune că prin diferite ceremonii au reuşit să adăpostească spiritele regilor şi ale şoţiilor lor.






Namsan Tower (Seoul Tower)


Este un turn de observare situat chiar în centrul oraşului cu o înălţime de 236m este al doilea ca înălţime din Seoul. Este principala atracţie de unde poţi vedea oraşul de la înălţime, situat pe dealul Namsna este înconjurat de o pădure deasă iar accesul se face cu un autobuz sau cu telecabina.







Bukchon Hanok Village


Bukchon Hanok Village este un mic cartier în centrul Seoul-ului ce păstrează arhitectura unui mediu urban de acum 600 de ani. Casele au fost reconstruite după modelul celor din perioada imperială şi este o adevărată plăcere să te plimbi pe aleile înguste cu un aer din trecut.

În trecut cartierul era locuit de nobilime şi de cei mai înalţi oficiali din guvern, iar astăzi a devenit un cartier rezidenţial foarte dorit printre coreeni.







 Namsangol Hanok Village

În apropiere de Turnul Namsan se află acest mic cartier ce are 5 case tradiţionale, un pavilion şi o grădină tradiţională. Casele au fost construite după modelul caselor tradiţionale din timpul dinastiei Joseon, iar mobilierul respectă întocmai stilul acelor vremuri, pentru a ajuta vizitatori să înteleagă activităţile de zi cu zi ale locuitorilor.








War Memorial of Korea

Este un muzeu dedicat razboaielor din istoria Coreei ce a fost deschis în 1994. Muzeul este extrem de mare are peste 13000 de obiecte expuse împărţite pe 6 săli pe diferite teme. A fost unul dintre cele mai impresionate muzee vizitate, există arme și echipamente din timpurile preistorice până în perioada modernă, precum și tablouri de pe câmpurile de luptă și sculpturi cu războinici foarte importanţi.
Foarte mulţi copii vizitau muzeul şi li se preada acolo lecţiile de istorie, dezvoltand astfel un mediu cât mai propice pentru cei mici pentru a intelege istoria ţării dar şi pentru a aprecia mai bine efortul înaintaşilor lor de a păstra cultura şi identitatea naţională.








National Museum of Korea


Muzeul a fost înfiinţat în anul 1945 şi prezintă arta şi istoria Coreei. Muzeul este înpărţit pe 3 etaje, primul etaj prezintă preistoria şi istoria antică, al doilea se axează pe caligrafie şi pictură în timp pe cel de al treilea etaj puteţi admira cele peste 630 de sculpturi.






Myeongdong Cathedral


Este o frumoasă Biserică Romano-Catolică, un simbol al creştinismului în Coreea de Sud şi prima şi cea mai importantă Biserică Catolică. Catedrala a fost terminată în anul 1898, în ciuda faptului că în urmă cu puţin timp creştinii sufereau foarte mute persecuţii, ultimul împărat al Coreei a acceptat construirea Catedralei şi a participat chiar şi la Liturghia de Sfinţire a pietrei de temelie.





Myeongdong Market


Este de fapt un cartier comercial nu doar o piaţă şi cea mai agolmerată zonă în Seoul, are zilnic peste 1 milion de cumpărători. Este formată din câteva mall-uri şi nenumărate magazine şi restaurante.





Paşii noştri în Coreea de Sud au colindat şi insula Jeju aşa că vă las mai jos să îi descoperiţi frumuseţile.

Insula Jeju


Este o insula ce a fost creată complet în urma unor erupţii vulcanice acum mai bine de 2 milioane de ani. Insula este dominată în centru de cel mai înalt munte din Coreea de Sud, Hallasan ce are 1950m.

Este o insulă foarte  bine dezvoltată are un mall kilometric subteran, alte multe centre comerciale, un sistem de transport foarte bine organizat ce de obicei doar prin oraşele mari poţi întâlni, are al doilea aeroport ca mărime din ţară, aspecte ce cu siguranţă îţi vor face vacanţa mai plăcută.

Pentru că este o insula vulcanică plajele nu sunt tocmai cele mai idilice cu nisip alb, fin şi lungi unde să te pierzi plimbându-te, dar au un farmec aparte, deşi sunt stâncoase în cea mai mare parte, această combinaţie creează un cadru foarte frumos.


Hyeopjae Beach


Una dintre cele mai apreciate plaje ale insulei este Hyeopjae ce combină foarte frumos nisipul alb cu stâncile vulcanice şi apa turcoaz, frumoasa culoarea a nisipului provine din sutele de tone de scoici zdobite de-a lungul timpului. Pentru că se află printre cele mai frumoase plaje de pe insulă este şi foarte aglomerată aşa că va trebui uneori să o împărţiţi chiar şi cu câteva sute de persoane.






Hallim Park


Este un parc superb unde te poţi ascunde de razele puternice ale soarelui. Un parc foarte complex împărţit pe mai multe categorii, pădurea de palmieri, grădina de bonsai, grădina cu apa, grădina subtropicală şi peşterele vulcanice.




 



Seongsan Ilchulbong (Sunrise Peak)


Este unul din cele mai impresionante locuri din Insula Jeju, un crater imens rezultat în urma unei erupţii vulcanice ce a avut loc acum  mai bine de 100 000ani. Adevărata provocare este să urci cele câteva sute de trepte ce duc până în vârf, durează mai mult de 30 de minute dar vei fi răsplătit cu o vedere foarte frumoasă asupra insulei.










Jusangjeolli


Jusangjeolli a fost desemnat Monument Cultural al insulei Jeju, sunt piloni din piatră ce par a fi sculptaţi cu multă atenţie, răspândiţi de-a lungul costei de sud a insulei, dar s-au format de fapt atunci când lava vulcanului Hallasan a erupt şi a ajuns în mare.





Jeongbang Waterfall


Cascada are 23m înălţime şi este considerată singura cascadă din Asia ce cade direct în ocean. Noi am vizitat-o pe ploaie aşa că nu a reuşit să ne bucurăm pe deplin de ea.




Cheonjeyeon Waterfalls


Sunt de fapt 3 cascade sau o cascadă pe trei nivele cum ar putea fi văzută din avion. Cascada este înconjurată de o pădure deasă ce este considerată Monument Natural datorită speciilor foarte rare pe care le conţine.






Teddy Bear Museum


Cred că lumea jucăriilor este fascinantă chiar şi pentru noi adulţii. Aşa că am acceptat cu mult entuziasm provocarea de a vizita un muzeu cu sute de ursuleţi de pluş, ce interpretează personaje celebre din cinematografie, istorie sau artă.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu