vineri, 30 iunie 2017

Kyoto şi Osaka - printre gheişe şi zgârie-nori

Kyoto 


Kyoto a fost capitala imperiului Japonez mai bine de 1000 de ani, este un oraş plin de istorie unde dacă ajungi te îndrăgosteşti iremediabil de cultura japoneză, dacă nu erai deja îndrăgostit.  Oraşul are atât de multe locuri frumoase de vizitat încât ai avea nevoie de vreo câteva săptămâni ca să le poţi descoperi pe toate.

Kyoto este locul unde se păstrează cel mai bine cultura japoneză, te poţi plimba prin grădinile japoneze impresionante, poţi întâlni renumitele gheişe, poţi admira arhitecturile tradiţionale, pe scurt poţi simţi pulsul unui oraş ce încă păstrează tradiţii şi obiceiuri din vremuri străvechi.









Oamenii din Japonia ne-au impresionat enorma de mult, sunt atât de prietenoşi, zâmbitori şi corecţi încât nu îţi vine să crezi că poate exista un aşa popor şi în plus cu o populaţie aşa mare. Iţi zâmbesc sau te salută pe stradă doar pentru faptul că eşti turist. Dacă te văd dezorientat încearcă să te ajute, uneori chiar fără să le ceri ajutorul, chiar dacă nu ştiu foarte bine engleză. Sunt foarte dedicaţi muncii, nu iau concediu nici jumătate din numărul de zile la care au dreptul pe an. În plus nu primesc bacşis şi consideră o ofensă dacă insişti.





Dacă vrei să vizitezi mai multe oraşe ale Japonie poţi lua foarte uşor trenul de viteză ce poate circulă şi cu 300 km pe oră, biletele sunt destul de scumpe dar poţi lua un abonament ce este destul de avantajos dacă faci trasee mai lungi în plus poţi circula şi în oraş, cu o parte din trenuri.


Transportul public în Kyoto ca şi în toată Japonia este foarte dezvoltat, sunt foarte multe trenuri, metrouri şi autobuze. La obiectivele turistice cel mai uşor se ajunge cu autobuzul şi sunt abonamente de o zi care sunt foarte avantajoase dacă faci mai mult de 3 călătorii.

Noi am avut doar 3 zile la dispoziţie pentru a descoperi obiectivele turistice aşa că o să vă prezint doar o parte din ce puteţi vizita în Kyoto.

Templul Kiyomizu ­ Dera


Se află în partea de est a oraşului şi face parte din monumentele istorice antice ale oraşului. Templul a fost fondat în anul 778 dar a avut parte de câteva reconstrucţii iar actuala clădire a fost construită din anul 1633, dar acum se află în renovare iar o mare parte din clădire era înconjurată de schele.

Templul este situat pe un deal şi este înconjurat de o pădure unde poţi face o plimbare foarte frumoasă pentru a ajunge la un izvor cu 3 guri de vărsare, iar fiecare aduce un anumit dar dacă bei apă şi îţi speli mâinile, cele 3 daruri sunt dragoste, bani şi sănătate, tradiţia spune că trebuie să alegi maxim două izvoare.






Fushimi Inari Taisha 


Fushimi Inari­ Taisha este un templu ce se află la baza unui munte, este dedicat zeului Inari ce este considerat patronul comercianţilor. Adevăratul obiectiv turistic nu este templul ci traseul montan. Sunt de parcurs aproximativ 4 km până în vârf pe un drum cu mii de porţi tradiţionale japoneze “Torii” ce sunt întâlnite şi la intrarea fiecărui templu japonez dedicat zeului Inari. Pentru a primi ajutor foarte multe companii japoneze au donat o astfel de poartă ce acum îţi arată drumul către vârful muntelui.

Noi am urcat pe ploaie cele câteva mii de scări după o zi de mers continuu şi în plus era destul de întunecat totul, pentru că muntele este foarte bine împădurit aşă că a fost o adevărată aventură până în vârf.








Templul Kinkaku-ji


Este de departe cel mai frumos templu budist din Kyoto înconjurat de o pădure deasă. Clădirea principală, Pavilionul de Aur încorporează cu succes trei stiluri distincte de arhitectură shinden, samurai, și zen. Templul găzduieşte şi o grădină impresionantă în jurul unui lac.






Templul Ginkaku-ji (Temple of the Silver Pavilion)


Templul a fost construit în anul 1490 şi este cunoscut sub numele templul Pavilonului de Argint datorită planului iniţial de a acoperi exteriorul cu o foiţă de argint, la care s-a renunţat, dar templul şi-a păstrat denumirea. Ca foarte multe din templele japoneze grădina din jurul templui este un loc de relaxare totală cu nişte peisaje de vis.







Castelul Nijo


Construcţia Castelului Nijo a fost terminată în anul 1626, ca fiind reşedinţa shogunului Tokugawa Ieyasu. Castelul are două inele concentrice de fortificații, fiecare constând dintr-un perete și un șanț larg. Zona castelului are multe grădini japoneze impresionante realizate de arhitecţi peisagişti foarte apreciaţi în Japonia.








Palatul Imperial (Imperial Palace)


A fost reşedinţa împăraţilor Japoniei până în 1869 când aceasta a fost mutată la Tokyo. Palatul cuprinde mai multe clădiri imperiale şi o serie de grădini japoneze ce par ireale sunt cred cele mai frumoase văzute până acum, o combinaţie uimitoare între vegetaţie, poduri de lemn sau piatră şi lacuri, o imagine autentică a Japoniei.









Cartierul Gion


Dacă vrei să vezi cum arată o gheişă în realitate în acest cartier ai ocazia, sunt foarte multe restaurante unde se poate lua masa în compania uneia, bineînţeles contra unei sume de bani destul de mari, poţi participa la dansurile realizate de maiko (ucenicele gheişelor) sau te poţi mulţumi doar să le admiri pe străzile cartierului.

Gheişă


Maiko




Pentru partea de vest a oraşului Kyoto este nevoie să rezervi o zi întreagă deoarece sunt foarte multe obiective frumoase în acelaşi cartier Arashiyama, mai jos o să prezint o parte din ele:

Templul Tenryu-ji


Templul Tenryu-ji este unul din cele mai importante temple din Kyoto în stilul zen şi a fost fondat în anul 1339. Templul este foarte frumos şi este înconjurat de o grădină foarte mare ce te va cuceri indiferent de anotimp.









Templul Otagi Nenbutsuji 


Templul a fost fondat de împărăteasa Shotoku în secolul al VIII – lea, după o serie de distrugeri provocate de inundaţii sau războaie a fost construită structura actuală în anul 1922. Templul este renumit pentru cele peste 1200 de statui “rakan” care îi reprezintă pe ucenicii lui Buddha.







Templul Gio-ji


Este un mic templu înconjurat de o grădină frumoasă unde pe toată suprafaţa se întinde un covor de muschi, grădina este foarte liniştită unde poţi petrece câteva minute relaxante.






Bamboo Groves


Dacă vrei să schimbi puţin registru şi să laşi templele deoparte poţi intra în pielea unui urs panda şi să te plimbi prin pădurea de bambus dar fără a încerca copacii gigant ci doar a admira priveliştea.






Monkey Park


Tot în cartierul Arashiyama se află şi o pădure cu maimuţe aşa că dacă nu eşti prea obosit trebuie să urci aproximativ 20 de minte pentru a le hrăni şi fotografia.






Osaka


Osaka este a doua mare zonă metropolitană a Japoniei şi un centru economic foarte important. În trecut Osaka a fost numită bucătăria naţiunii deoarece era cel mai important centru de tranzacţionare pentru orez şi locul unde a fost creată prima piaţă modernă din lume. Astăzi este unul dintre cele mai apreciate oraşe din Japonia la categoria bunătăţi culinare are sute de restaurante cu mâncăruri foarte variate şi pentru toate gusturile.




Arhitectura modernă, centrele comeciale imense. industria dezvoltată cât şi tehnologizarea avansată sunt o dovadă clară că Osaka a fost cel mai important centru commercial al Japonie începând cu secolul al VII-lea.

Noi am avut doar o zi la dispoziţie pentru a descoperi oraşul de aceea am reuşit să vedem doar câteva obiective.

Castelul Osaka


Castelul este unul dintre cele mai renumite construcţii ale Japonie şi a jucat un rol foarte important în unificarea ei în secolul al XVI-lea. Se întinde pe o suprafaţă de peste 100 ha şi primăvara se împodobeşte cel mai frumos datorită sutelor de cireşi ce acoperă curtea.

În curtea castelului se află şi o capsulă a timpului ce va fi deschisă peste aproximativ 5000 de ani, dacă ne însuşim un stil de viaţă japonez poate reuşim să ajungem la deschidere, eu zic să încercăm.😃





Templul Shitenno-ji


Este considerat primul templu budist administrat în Japonia deşi clădirile templului au fost reconstruite de-a lungul secolelor. Templul este alcătuit din trei clădiri principale Kodo Pavilion, Kondo Pavilion și Pagodă cu cinci etaje, ce adăpostesc o serie de picturi murale şi diverse statui cu zeităţi budiste.







Namba Walk


Osaka are un mall gigant subteran cu foarte multe magazine şi restaurante un mic orăşel ce nu vede niciodată lumina soarelui.




Dotonbori Area


Situată în apropierea canalului Dotonbori este o zonă cu foarte multe magazine şi restaurante ce sunt luate cu asalt zilnic de sute de persoane. Acolo poţi încerca şi celebrele Takoyaki, niste biluţe de cocă umplute cu caracatiţă, deşi nu pot spune că erau pe gustul nostru se merită să le încerci.





Umeda Sky Building


A fost deschisă în anul 1993 şi este unul dintre cele mai cunoscute repere ale oraşului. Se compune din două turnuri cu câte 40 de etaje care sunt conectate cu poduri dar şi o scară rulantă.  Clădirea are cea mai frumoasă vedere asupra oraşului de unde poţi admira şi clădirea traversată de autostradă.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu