vineri, 21 iulie 2017

În căutarea Marelui Zid - trei zile în Beijing

În scurta noastră oprire în China am reuşit să vedem ce ne-am propus: Marele Zid Chinezesc, Oraşul interzis, Templul Cerului şi chiar ceva în plus.

Dacă vrei să ajungi în China fără să treci prin nenumărate interviuri şi completarea de documente inutile, poti profita de viza de 3 zile. Poate că e o perioadă prea scurtă pentru a descoperi un popor dar este suficient pentru a vedea cele mai importante atracţii.

Nici viza de 3 zile nu se obţine chiar foarte simplu aşa că citeşte cu atenţie toate clauzele dacă nu vrei să rămâi blocat pe aeroport.

Informaţii importante despre viza de 3 zile:


- Nu trebuie să depăşeşti cele 72 de ore permise;

- Ţara de unde vii şi unde pleci trebuie să fie diferită aşa că încearcă să asociezi vizita în China cu altă destinaţie;

- Trebuie să intri şi să ieşi din ţară de pe acelaşi aeroport;

- Nu este permis să ieşi din regiunea Beijing (sau a oraşului de intrare) pe perioada celor 3 zile, dar poţi vizita Marele Zid deoarece sunt porţiuni ce fac parte din districtul Beijing;

- Şi nu uita pe aeroport trebuie să ai deja pregătite: rezervarea la hotel şi biletele de plecare.

Mai multe informaţii le poţi găsi aici: viza China 72 de ore

Te sfătuim să îţi faci de acasă un plan cât mai detaliat şi orientat în spaţiu, nu te baza pe Google Maps pentru că nu o să funcţioneze, cei de la Google de ceva ani nu mai au acces pentru a actualiza hărţile.

Cu toate că nu de mult timp am vizitat Hong Kong unde sunt mari probleme cu poluarea, Beijing-ul mi s-a părut mult mai poluat, aerul chiar părea a fi irespirabil, iar un nor de ceaţă domnea peste tot oraşul. Dacă ai problem cu respiraţia, ar fi bine să ai o mască pentru a te proteja, cum de obicei poartă foarte mulţi asiatici sau un spray care să te ajute.

De la aeroport poţi ajunge destul de uşor în oraş, cu un tren special ce are opriri în 2 staţii principale din Beijing.

China are restricţionat accesul către Facebook, You Tube, Google (şi altele), poţi accesa aceste situri doar dacă cumperi pachete speciale de internet, dar de obicei hotelurile nu aferă pachete cu acest acces.

Atracţiile vizitate în cele 3 zile sunt:


Marele Zid Chinezesc (Great Wall of China)


Marele Zid Chinezesc este o construcţie impresionantă, considerată după volum cea mai mare de pe glob, ce străbate munţi, dealuri şi văi pe o porţiune de 6400km.

Atunci când ajungi să vizitez un anumit loc la care visai de foarte mult timp şi când reuşeşti să îl descoperi mai frumos chiar şi decât îţi imaginai, sentimentele ce te încearcă în acele momente sunt printre cele mai frumoase şi uimitoare.

Bucuria de a păşi pe treptele Marelui Zid presărate cu atât de multă istorie depăşeşte orice efort depus în încercarea de descoperi o suprafaţă cât mai mare din el.

Noi am vizitat porţiunea de zid din regiunea Badaling ce este cea mai bine conservată  porţiune şi în acelaşi timp şi cea mai vizitată şi se află la aproximativ 80km de Beijing.

Există şi varianta de a ajunge cu trenul dar pentru că noi am avut doar 3 zile la dispoziţie pentru a vizita Beijing-ul am luat un tur ghidat, iar pentru 25 de dolari de persoană am vizitat Marele Zid şi Ming Tombs, ce sunt o serie de mausolee construite de împăraţii dinastiei Ming.




duminică, 16 iulie 2017

Coreea de Sud - Seoul şi insula Jeju – acasă la Samsung şi Hyundai


Coreea de Sud a avut o istorie foarte zbuciumată mai ales in secolul 20 când a participat în 4 mari războaie, cele 2 Războaie Mondiale, războiul împotriva Japonezilor pentru a ieşi de sub dominaţie, dar şi cel împotriva Coreei de Nord care încercă să implementeze şi în sud regimul comunist.

Când mă gândesc la diferenţa imensă dintre cele două părţi din Coreea ce odinioară erau acelaşi stat, tind să cred că cei din sud au fost mai norocoşi sau poate că au luptat 3 ani, atât cât a durat Războiul Coreean cu mai multă determinare pentru a se opune dominaţiei comuniste.

Coreea de Sud are o econimie foarte dezvoltată şi se numără printre cele mai înalt tehnologizate ţări ale lumii, nivelul de trai este foarte ridicat, au cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Asia.
Economia este dominată de construcţia de nave, automobile sau produse high-tech,  este producătorul binecunoscutelor brandurilor precum Hyundai, Kia, Samsung, LG şi altele.

Un lucru ce ne-a impresionat a fost faptul că se pune foarte mult accent pe istorie şi pe cultură,  în Seoul sunt cartiere întregi cu case tradiţionale ce păstrează arhitectura de acum 600 de ani, palate din perioada imperială, un muzeu al războiului impresionant, toate foarte bine întreţinute şi frumos prezentate.

Ce poţi vizita în Seoul

Seoul are cinci palate ce au rămas de pe timpul dinastiei Joseon, principala dinastie din Coreea care a condus-o mai bine de cinci secole. O parte din clădiri au fost reconstruite din cauza nenumăratelor distrugeri dar s-a păstrat cu stricteţe acelaşi stil arhitectural. Mi-a plăcut foarte mult faptul că palatele au ghid în limba engleză inclus în preţul biletului, de 3-4 ori pe zi, ce e drept dacă ratezi un tur trebuie să mai aştepţi câteva ore dar se merită deoarece sunt foarte frumos prezentate clădirile palatului ce ascund poveşti interesante.

Palatul Gyeongbokgung (Gyeongbok Palace) 

A fost principalul palat al dinastiei Joseon şi cel mai mare din cele cinci palate, a fost construit în anul 1395 şi a servit drept casă pentru regii dinastiei şi ca sediu al Guvernului.

In curtea palatului se află şi  National Palace Museum of Korea, muzeul a fost deschis în anul 1992 şi conţine peste 20000 de obiecte regale ale dinastiei Joseon.



joi, 6 iulie 2017

Tokyo, Yokohama, Muntele Fuji - o călătorie de vis


Tokyo


Este zona metropolitană cea mai populată din lume, are aproximativ 38 de milioane de persoane, o populaţie imensă, aproape dublul populaţiei din ţara noastră, împărţită pe 23 de sectoare.

Tokyo a fost iniţial un mic sat de pescari numit Edo dar după ce împăratul Meiji şi-a mutat reşedinţa pe teritoriul actualului Tokyo, oraşul a început să se dezvolte foarte armonios ajungând astăzi în top 5 al celor mai mari centre financiare din lume.

Cum povesteam şi în articolul legat de Kyoto şi Osaka oamenii din Japonia sunt foarte prietenoşi şi zâmbitori şi tot timpul încearcă să te ajute, deşi sunt extrem de mulţi peste tot domneşte o armonie şi o ordine cum rar poţi vedea.

Când mă gândeam la Tokyo şi ştiam numărul mare de oameni  îmi spuneam că trebuie să aibă un tafic infernal şi că pe şosele nu ai loc unde să arunci un ac, dar nu este deloc aşa, pentru că cea mai mare parte a populaţiei de la directori de companii şi până la oameni simpli circulă cu metroul, trenul sau autobuzul.

Tranportul în comun este foarte dezvoltat şi bine organizat şi bineînţeles foarte curat, poţi ajunge relativ repede în orice parte a metropolei poate chiar mai repede decât dacă ai avea maşină personală. Staţiile de metrou sunt mici oraşe subterane cu restaurante, magazine unde poţi străbate şi kilometrii pentru a ajunge la o anumită linie de metrou, dar abia acolo poţi vedea cu adevărat aglomeraţia din Tokyo.

O problemă ce o poţi întâmpina în Japonia este faptul că nu prea se vorbeşte engleză dar nu sunt de criticat când mă gândesc cât de diferită este engleza de limba japoneză, sau că nici la noi nu prea se vorbeşte engleză în restaurante sau cafenele, dar dacă te pricepi la mima te vei descurca cu siguranţă.

Templul Senso-ji


Templul Senso-ji este principala atracţie turistica din Tokyo, cel mai vechi templu budist fondat încă din 645 este vizitat anual de peste 30 de milioane de oameni. În timpul celui de a doilea război mondial a fost distrus şi a fost reconstruit mai târziu, este un simbol al renaşterii şi al păcii poporului japonez. La intrarea în templu există o piaţă cu zeci de magazine cu produse tradiţionale .