Motivul principal pentru care am vizitat Cambodgia a fost să vedem impresionantele temple din regiune Angkor, vechi de aproape 1000 de ani, care parcă ne-au hipnotizat şi unde am petrecut multe zile dar în fiecare zi găseam motive noi să ne minunăm de ce au construit oamenii din acele vremuri.
Templele din regiunea Angkor au fost inţial hinduse dar cu trecerea timpului au fost convertite la
budism.
Harta regiunii Angkor
Pre Rup
Templul Pre Rup a fost construit în secolul X şi este un templu hindus dedicat zeului Shiva. Cu mult entuziasm şi bună dispoziţie am urcat treptele abrupte iar rasplata a fost pe măsură, o vedere foarte frumoasă asupra junglei. Templul are formă piramidală, măsurând 50m de la bază, fiind un loc superb pentru apusul de soare.
East Mebon
Este relizat în stilul templului Pre Rup, include în partea de sus un turn central înconjurat de patru turnuri mai mici în colţuri, sculpturile cele mai impresionante de aici sunt elefanţii din piatră ce parcă stau de pază în cele patru colţuri ale nivelor inferioare.
Ta Som
Este un mic templu din secolul al XII-lea construit în timpul domniei lui Jayavarman VII, care a fost cel mai puternic rege khmer, templul este format dintr-un singur altar construit în centru pe un singur nivel şi este înconjurat de o frumoasă curte. La iesirea din partea de est şi-a făcut loc printre blocurile de piatră un copac impresionant care a luat pur şi simplu forma zidurilor.
Neak Pean
Este o insula artificială cu un templu în mijloc, ce reprezintă Anavatapta un lac mitic din Himalaya considerat că vindecă toate bolile, regele Jayavarman VII la construit cu scopuri medicale şi se bazează pe credinţa hindusă. Cele patru bazine reprezintă apa, pământul, focul şi vântul, fiecare fiind conectat la sursa centrală de apă şi reprezentat de unul din cele patru mari animale şi anume elefantul, taurul, calul și leul.
Preah Khan
Construit în secolul XII de către acelaşi rege ca şi cel de mai sus, Jayavarman VII, acest templu a combinat rolurile de oraș, templu budist și centru universitar: avea aproape 98.000 de însoțitori și servitori, inclusiv 1000 de dansatori și 1000 de profesori. Templul este în mare parte nerestaurat şi vei putea observa numeroşi copaci și multe plante care cresc printre ruine.
Ta Prohm
Ta Prohm este un templu impresionant care până acum a rămas în mare parte aşa cum a fost găsit iar mâna umană a intervenit foarte puţin asupra lui, ceea ce îl face extrem de vizitat şi admirat de turişti, în anul 1992 a fost înscris pe lista patrimoniului UNESCO. Este templul care a fuzionat cel mai bine cu jungla şi parcă si-a ridicat încet, încet, pietrele pentru a da voie copacilor să crească dar fără a-şi modifica foarte mult forma.
Acum în unele părţi ale templului s-a început un proces de restaurare tocmai pentru a nu pierde anumite părţi mai importante din templu care au început să se deterioreze odată cu trecerea anilor.
Ta Keo
După câteva temple explorate în aceea zi până la ultima piatră, a venit şi rândul templui Ta Keo care ne-a luat toată energia dar din fericire nu şi entuziasmul că a doua zi am luat-o de la capăt.
Este un templu destul de înalt construit pe cinci niveluri, iar la nivelul superior sunt construite cinci turnuri considerate sacre unul central şi patru laterale. Aspectul exterior al templului este destul de masiv deoarece lipsesc decoraţiunile exterioare, construcţia a fost oprită exact când s-a ajuns la partea de sculpturi.
Banteay Kdei
Printre numeroasele construţii realizate în secolul XII de regele khmer Jayavarman VII se află şi templul Banteay Kdei este realizat în stilul arhitectural al templeor Ta Prohm și Preah Khan dar acest templu a fost mai afectat de trecerea anilor şi este mai deteriorat, iar vizitatorii au acces doar la o parte din el. In partea de est a templului se află un lac construit încă din secolul al X-lea, este un loc superb, unde regii acelor vremuri priveau răsăritul de soare.
Bayon - templul care zâmbeşte
Construit în secolul al XII în centrul oraşului Angkor Thom care a fost o lungă perioadă de timp capitala imperiului Khmer, templul este impresionant datorită celor 54 de turnuri gotice decorate cu 216 feţe zâmbitoare şi senine şi datorită basoreliefurilor extraordinare, aproximativ 11.000 figuri care ar putea forma un lanţ de 1.2km dacă ar fi puse cap la cap. Cele două seturi impresionante de basoreliefuri prezintă armonios scene mitologice, istorice dar şi din viaţa de zi cu zi a poporului khmer.
Vizita la acest templu cu siguranţă va scoate un zâmbet sincer pe faţa ta chiar dacă eşti somnoros, obosit sau doar prost dispus în acele momente.
Templul Baphuon din Angkor Thom
Angkor Wat
Impresionantul templu care se află pe stema Cambodgiei şi despre care şi oamenii de ştiinţă au spus că este o construcție extraordinară şi că nu este posibil să o descrie cu un stilou a fost construit la începutul secolului al XII-lea şi reprezintă un model de arhitectură khmeră la cel mai înalt nivel fiind şi cel mai bine păstrat loc arheologic de la înfiinţare.
A fost construit în doar 37 de ani o perioadă foarte scurtă pentru acele timpuri când nu aveau nici un fel de tehnologie şi când totul era făcut cu forţa oamenilor sau a animalelor.
Templul este o reprezentare a Muntelui Meru, casa zeităţilor hinduse despre care se spune că la baza muntelui se află Infernul iar în vârf se află Paradisul şi ţinutul zeilor. Turnurile templului simbolizează cele cinci vârfuri de munte de aceea până acum ceva timp accesul la zonele de sus ale templului era interzis pentru laici pentru că se făcea asocierea cu acel munte.
Angkor Wat atrage foarte multe laude şi datorită basoreliefurilor atent relizate unde sunt reprezentate scene din diferite războaie ale poporului khmer şi scene din mitologia hindusă cum sunt scenele cu cele 32 de iaduri şi 37 de raiuri.
Cambodgia are foarte mare noroc cu istoria pe care a avut-o, că a moştenit aceste templele antice impresionante ce aduc anual peste 2 milioane de turişti, iar majoritatea oamenilor din Siem Reap trăiesc de pe urma acestei industrii. Numărul turiştilor este în continuă creştere chiar dacă preţurile biletelor aproape s-au dublat începând de anul acesta.
Angkor rămâne cel mai impresionant site arheologic pe care l-am vizitat până acum, este un loc special, un loc prin care vezi prezentul prin ochii trecutului, ajungând astfel să apreciezi mai mult poporul cambodgian, un loc care ar trebui să se afle în bucket list-ul fiecărui călător pasionat de istorie şi mister.
E minunat ce vi se întâmplă!
RăspundețiȘtergereMă bucur mult pentru pozele (amintiri așa frumoase) pe care le împărtășiți cu noi. 😊
Speeeeer că v-ați plimbat și voi cu elefantul. (Hihi)